VIDEO: Nederlandse architecten ontwerpen nieuwe toegang tot Antwerpse ruien

Antwerpen - WEID, een groep jonge architecten uit Delft, en LOSstadomland, een Nederlands ontwerpbureau, hebben een nieuwe toegang tot de Antwerpse ruien bedacht en ontworpen. De Nederlanders toverden het gebouwtje onder schuine toegang tot het Zuiderterras virtueel om tot een moderne entree tot de oude ondergrondse kanaaltjes. De stad heeft daar geen opdracht toe gegeven, maar de ontwerpers hopen dat het idee enthousiast onthaald en gerealiseerd wordt.

 Studio WEID is een groep jonge architecten uit het Nederlandse Delft. Zij maakten een ontwerp met bijhorend virtueel filmpje, om het gebouwtje onder de toegang tot het Zuiderterras om te vormen tot een hedendaagse entree voor de ruien. Die zijn nu toegankelijk via het vroegere Etnografisch Museum in de Suikerrui. 

Opvallend in het ontwerp is vooral een open ondergrondse ruimte, vanwaar je op laag niveau zicht hebt op de Schelde.

'De directe aanleiding voor dit ontwerp is het idee om het toegangsgebouw te gebruiken om vanaf de kaai een toegang te maken naar de ondergrondse Suikerrui', staat te lezen op de website van het bureau. Voor zover bekend heeft de stad geen plannen om de huidige functie van het gebouw (een openbaar toilet) of de entree tot de ruien te veranderen. Het gaat dus niet om een opdracht van de stad, maar om een fictief idee.

Toch hopen de architecten en ontwerpers dat het stadsbestuur en de bewoners oren hebben naar het plan. Ze contacteerden de stadsbouwmeester al met het voorstel, en willen in de toekomst graag een haalbaarheidsstudie uitvoeren. 

Kijk hieronder naar het filmpje van het ontwerpbureau:  

 

http://studioweid.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio