Nijlpaard Antwerpse Zoo overleeft operatie niet

Foto: Zoo Antwerpen - Artman

ANTWERPEN - Het 2,5 jaar oude nijlpaard Lambiki van de Antwerpse Zoo heeft een operatie donderdag niet overleefd. Uitgerekend op Werelddierendag bezweek het diertje onder een medische ingreep, een noodzakelijke castratie. Het 716 kilo zware dier werd verdoofd voor de operatie, maar stopte vrij snel daarna met ademen.

Lambiki had onlangs de leeftijd bereikt dat hij vrouwtjes kon bevruchten, maar leefde in de Antwerpse Zoo samen met zijn moeder Imani en grootmoeder Hermien. Omdat het dier ook niet in andere dierentuinen terecht kon, moest het een noodzakelijke castratie ondergaan. 

Het nijlpaard moest niet alleen gecastreerd worden, maar mocht ook geen mannelijke hormonen kunnen aanmaken. Die zouden immers een concurrentiestrijd doen ontstaan met vader Hein, die Lambiki sowieso zou verliezen. 

Voor de operatie moest Lambiki verdoofd worden. Dat is bij nijlpaarden, door het grote gewicht van de dieren, geen makkelijke opdracht. Lambiki woog 716 kilo. Dokter Francis van de dierentuin ging voor de verdoving te rade bij collega's in Oostenrijk. Lambiki werd geraakt met een pijl van een verdovingspistool en sliep vlot in. Maar vrij snel daarna stopte hij met ademen en kon geen hulp meer baten. 

De Antwerpse schepen Philip Heylen (CD&V) was sinds 2010 peter van Lambiki. 'Ik vind zijn overlijden heel jammer en leef mee met de verzorgers', laat hij weten. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio