Van grote winkels als nu was er in de gemeenten en dorpen van de Zuiderkempen nog maar weinig sprake in de jaren 1960 en 1970 van vorige eeuw. Mera en de kleinere Tecno kregen wel voet aan de grond. Firma Rens bestelde ook aan huis met leurwagens. Een zegen voor oudere mensen die moeilijk buitenshuis konden.

De ouderen onder ons herinneren zich zeker nog de legendarische Staf Verbruggen die dagelijks meer dan zijn werk had om de huisvrouwen in Veerle aan de nodige keukenwaren te helpen. Staf had elke dag een andere route. Het merendeel van de Veerlese huishoudens kocht bij hem.

Staf had geen grote slogans nodig om zijn koopwaar aan te prijzen. 'Allo, allo, Staf Verbruggen met groenten, fruit, conserven' door zijn microfoon laten knallen volstond om de mensen naar buiten te lokken. Later werd Door Vermeulen ook een erg bekend gezicht in het huis-aan-huis circuit van de firma. Ze hadden dagelijks hun vaste klanten.

De opkomst van de grootwarenhuizen was echter moordend voor de leurhandel. De mensen leerden shoppen in Geel, Diest, Westerlo, Tessenderlo ... tot in het Antwerpse, Luikse of Brusselse toe. Vele gepensioneerden met auto maakten er een uitstapje en een prettig dagje van.

De leurwagens van Rens verdwenen uit het straatbeeld. Die van Peeters-Govers kwamen de leemte opvullen, maar de moderne winkels duwden de hele leurmarkt praktisch uit de markt.

De voormalige gebouwen van de firma Rens worden momenteel gesloopt. Eén man met één machine klaart de klus in zijn eentje. Vanmorgen stond alleen het woonhuis naast KBC in Veerledorp nog overeind.

Na het bouwverlof zal de eerste groothandel voedingswaren in Veerle-Laakdal omgetoverd worden in een riant appartementenblok met winkelruimte. Wie of wat er in de winkelruimte komt is nog zeer de vraag. Aanvankelijk was Carrefour geïnteresseerd, maar na drie à vier doorverkopen van het goed blijft het gissen naar de uiteindelijke bestemming. De belangstelling voor de mooie appartementen daarentegen is groot. Wie er ook nog eentje wil, zal zich moeten haasten.

 

-ludo vervloet-

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio