Allerheiligen en Allerzielen komen eraan

Feestdagen in België

De maanden november, december en januari mogen dan wel de donkerste van het jaar zijn, maar dat belet niet dat ze ook zowat de prettigste zijn, met december als absolute uitschieter. Zaterdag en zondag beginnen we aan de donkerste periode van het jaar met een ingetogen herdenking van onze geliefde overledenen op Allerheiligen en Allerzielen.

The dark and deep december spant de kroon in de winter met zijn hoofdacts op Kerstmis en Oudejaarsdag en -nacht. Twee toppers die Nieuwjaar en het nieuwe jaar inleiden waarna de donkerste dagen langzaam maar zeker weer gaan lengen en de mensen hun buitenactiviteiten weer voorzichtig opnemen.

Veel hangt natuurlijk af van wat koning winter er van maakt. Is hij streng, dan blijven de mensen liefst nog een tijdje binnen. Als hij uitzonderlijk mild is, krijgen bepaalde mensen de aandrang om hun patatjes al in februari te gaan planten. De weersomstandigheden hebben een geweldig grote invloed op het menselijk gedrag, dat weten we allemaal.

Maar we wilden het hebben over de feestdagen in België, de wettelijke voor iedereen, de gemeenschappelijke en de dagen waarop selectief gewoon gefeest wordt. We overlopen ze even.

 

Er zijn tien wettelijke feestdagen in België.  Dagen die, als ze niet in het weekend vallen, toch een algemene verlofdag zijn:

Voor ambtenaren kunnen die eventueel uitgebreid worden met:

Daarnaast zijn er nog de feesten die algemeen gevierd worden:

Als een feestdag op een zondag valt, geven veel bedrijven een compensatiedag. Als een feestdag op een dinsdag of een donderdag valt, wordt dit gewoonlijk een brugdag. We krijgen dan een verlengd weekend.

De Katholieke Kerk heeft altijd de hand gehad in de feestdagen. De meeste zijn 'aangepaste' feesten van onze voorouders, de Kelten.

Zelf kent de Kerk verplichte feestdagen die mensen van een andere gezindte ook vieren: Onze-Lieve-Heer-HemelvaartOnze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (parochiefeest deelgemeente Veerle) , Allerheiligen en Kerstmis. Dagen waarop de katholieken verwacht worden voor een eucharistieviering in of buiten de kerk.

-met dank aan Wikipedia-

-ludo vervloet-

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio