Acht jaar geleden deelden de families Vandermeulen en Bergen een bananenplantje om het op goed geluk af in de grond te stoppen. Gewoon als experiment en in geval van succes als toekomstig cadeau voor de kinderen.

De uitheemse plant groeide uit tot een fikse struik met vele stengels. Bij Vandermeulen in de voortuin, bij Bergen verstopt achter zijn woning.

Gisteren werden we door lerares met vakantie Nathalie, de vrouw van Bart en de kinderen Stan en Lucy gevraagd om eens een kijkje te komen nemen naar hun merkwaardige plant, want die stond in bloei, beweerden zij. Voor de allereerste keer.

Omdat wij allebei leek zijn in bananenbloei gingen wij van een paar veronderstellingen uit. De bloem leek me een enorme noot te zijn, bedekt met opengeslagen bladeren. Daaronder verstopt zat een tros (uitgebloeide) bloemetjes. Boven de noot ontwikkelden zich kammen banaantjes die wellicht geen eetbare vruchten meer leveren met de winter voor de deur.

Wat er ook van zij... Bart en Nathalie weten nu hoe het er ongeveer aan toe gaat. In de toekomst willen ze ooit wel eens proeven van hun zelfgekweekte bananen. En dan komen wij ook nog eens terug.

Als de vriesdagen eraan komen, worden de planten gesnoeid en ingepakt in een dik omhulsel, gevuld met hooi. Zo leren de planten met gele kromme vruchten zich wellicht aanpassen aan ons opwarmend klimaat. Misschien zit er hier wel toekomt in deze subtropische cultuur ...

-ludo vervloet-

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio