kinderfeest bij uitstek

Sinterklaas nog lang niet versleten

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het jaarlijkse kinderfeest dat vooral vanavond 5 en morgenvroeg 6 december zijn hoogtepunt kent. Moderne klazen allerhande zijn tegenwoordig echter al op weg in de tweede helft van november.

Sinterklaas en zijn helper Zwarte Piet, komen normaliter in de nacht van 5 op 6 december naar binnen om in de huizen geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen.

Oorspronkelijk werd Sint Nicolaas alleen in het oosten van Europa geëerd. In de 13e eeuw werd besloten dat zijn naamdag ook in het westen een van de belangrijkste feestdagen moest worden. In die tijd werd het sinterklaasfeest gevierd door de schoen van kinderen te vullen met geldstukken, vooral die van de armen kinderen. Een zaak van overheid en gegoede burgers.

Modern kinderfeest

De oorsprong van het moderne sinterklaasfeest voor kinderen ligt in de 19e eeuw. De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman schreef het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht met de tekst van het liedje Zie ginds komt de stoomboot. De moderne tijd deed toen immers zijn intrede met de stoomboot.

Ook het toen nog verre Spanje, waar men sinterklaas niet kent, werd ingevoerd, net als de roe en de zak van Zwarte Piet als pedagogische straf. Sint reed voor het eerst op een schimmel over de daken en cadeaus gingen voor het eerst door de schoorsteen. Vlaanderen nam het verhaal gretig over. Bij ons heet het paard 'SlechtWeerVandaag', naar een idee van Hugo Matthijssen.

Tegenwoordig is het sinterklaasfeest een familiefeest en zetten kinderen hun schoen vanaf het ogenblik dat de sint in het land is aangekomen. Bij Gezinsbond Veerle gebeurde de intocht van de goedheilig man  reeds op 23 november.

Schoentje zetten

Vroeger werd de schoen bij de schoorsteen gezet, want langs daar kwam Zwarte Piet naar binnen. Tegenwoordig staat de schoen veelal voor de verwarming in de woonkamer, bij de voordeur of bij de achterdeur.

De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers in of rond hun schoeisel. In vroegere tijden kregen stoute jongens zelfs vaak een roe of een zakje zout i.p.v. snoep ...

Als de kinderen ook wat willen terugdoen, leggen ze vaak een tekening, een wortel, hooi of suikerklontjes bij de schoen.

Geheimzinnig

Sinterklaasavond was voor de Tweede Wereldoorlog nog geen algemeen verschijnsel. De crisisjaren speelden daarin een grote rol.

De toenemende welvaart na de oorlog bood echter meer ruimte voor een geefcultuur, een geschenkenfeest. Het schoentje zetten op de vooravond van Sint-Nicolaas werd in veel gezinnen vlak na de Tweede Wereldoorlog gebruikelijk. Dit ceremonieel was toen omgeven door een sfeer van geheimzinnigheid.

Sinterklaas transformeerde echter gaandeweg van onzichtbare magische brenger van wonderbaarlijke gaven tot een opa-achtige kindervriend die de kinderen samen met zijn zwarte pieten thuis met een zak vol cadeautjes bezocht.

Die zwarte pieten waren dit jaar onderwerp van grote commotie in Nederland. Vooral Surinamers zagen er een verregaande vorm van racisme in. Ze kregen aanvankelijk deels hun zin met niet-zwarte vervangers, maar de plooien lijken weer gladgestreken. Zwarte Piet blijft Zwarte Piet.

Statement

'Sint en de zwarte pieten moeten blijven zoals ze zijn'

In Veerle deed de van afkomst Tanzaniaanse Grace en haar kinderen tijdens het sinterklaasfeest van de Gezinsbond nog een warm statement om het kinderfeest bij uitstek te behouden in zijn alom bekende vorm. Met de zwarte pieten erbij dus. Geen kind dat daar immers een verdrukte zwarte slaaf in ziet, wel een leuke kwast die de kinderen kan animeren met zijn grappen en grollen. Grace kreeg een warm applaus.

Het sinterklaasfeest krijgt de laatste decennia wel concurrentie van het kerstfeest. Vaak brandt de traditionele kerstversiering reeds in de maand november, dus voor de dag van de sint. Al loopt het dit jaar niet zo'n vaart met een dreigende energieschaarste. Waar defecte kernreactoren al niet goed voor zijn.

 

-ludo vervloet-

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio