Woodrock een rockfestival van en door jongeren

Rocken in het bos

Gent - Drie jaar geleden vonden Ben Shaumont, Matthias Verhoene en Bram Van de Velde, toen allemaal amper 14, en gebeten door de rock-microbe dat er in Mariakerke op festival vlak maar weinig te beleven viel. Op hun tienerkamer werd Woodrock geboren. Ondertussen is het vooral Ben die er op organisatorisch vlak zijn schouders onderzet. Ik kon hem op de festivalweide eventjes strikken voor een kort gesprek. Klik op de titel.

P1060905

‘We begonnen er aan met de bedoeling een plaatselijk podium te bieden aan beginnende muziekgroepen en de jeugd van Mariakerke en Wondelgem te laten rocken. Het eerste jaar werd het een festival dat we nooit zullen vergeten. Zweten en zwoegen in een stukje bos van mijn grootouders en dan 100 bezoekers. Misschien wat tegenvallend, maar we hadden zowel aan de voorbereiding als op de avond zelf de grootste lol gehad en diegenen die er waren, stimuleerden ons om door te gaan.’

De drie vrienden van toen zijn nog steeds vaak samen te vinden maar het is nu vooral Ben die het festival trekt. Niettemin blijft dit Woodrock een festival van en door jongeren want buiten de hulp van Wim Leybaert die de technische kant van dit festival voor zijn rekening neemt, zijn het vooral tieners die weken op voorhand druk in de weer zijn met de voorbereidingen op het terrein. Dankzij de materiële steun van de Stad Gent en de subsidies van ‘Alles kan’, wordt Woodrock dit jaar een festival met een groot podium, een aantrekkelijke affiche en konden de jonge medewerkers rekenen op hulp van wat rollend materieel.

‘Echt genieten zal er zaterdag voor mij niet in zitten’ zegt Ben, die tijdens ons gesprek verschillende keren via GSM wordt opgebeld. ‘Maar eigenlijk is dat voor mij niet zo belangrijk, want vooral het organiseren op zich schenkt mij de mooiste voldoening. Ik weet dat ik moeilijk zaken uit handen kan geven en vind het fijn om de avond zelf bij alle medewerkers te checken of alles verloopt zoals we het hadden gepland. Als de muzikanten op het podium de pannen van het dak spelen, het publiek uit de bol gaat en iedereen tevreden naar huis kan gaan, dan zal deze editie van Woodrock voor mij geslaagd zijn en kan ik met een gerust hart mijn bed induiken, alhoewel het dan wel al maandagmorgen zal zijn, want helaas is er ook ‘a day after’ en opruimen is nu éénmaal niet het fijnste wat er is. Niettemin wil ik nu al iedereen die voor of achter de schermen heeft meegeholpen, hartelijk bedanken, want ik besef maar al te goed dat zonder al die medewerkers dit festival niet zou zijn, wat het nu is !'

Voor Ben is de organisatie van dit festival een jongensdroom die uitkomt. Ook later wil hij hier graag zelfs professioneel mee doorgaan. Stiekem droomt hij vandaag op een verdubbeling van het aantal festivalgangers van verleden jaar en wil hij graag de 600 overschrijden. Afwachten dus of de zon en de affiche massaal jongeren naar Woodrock lokken.
Alle info over het festival op de website. Klik hier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio