villa De Schans in Dessel

92-jarige klompenmaker Sam Mondelaers de grote vedette op Erfgoeddag

Villa De Schans was zondag uitzonderlijk toegankelijk voor bezoekers. Dit landhuis en buitenverblijf van baron van Eetvelde was zondag de centrale plek van de jaarlijkse Erfgoeddag in dit deel van de Kempen.


De opkomst was meer dan bevredigend ondanks het wisselvallige weer. Vooral Sam Mondelaers, de 92-jarige klompenmaker uit Laakdal, had veel bekijks.

Acteurs speelden prachtige scenes uit het leven van verzetsheld Marcel Coenen en/ of beeldden de legende van de Geelse St.Dymphna uit.

Kinderen kregen schilderles van een incarnatie van Karel Ooms en doken in de ontdekkoffer waarin de geheimen van waterfauna en -flora verborgen werden.

De kinderen leerden ook badges maken, maar vooral de vermoedelijk oudste klompenmaker van deze planeet trok de meeste aandacht.

Sam kan op enkele honderdduizend exemplaren na niet zeggen hoeveel klompen hij in zijn rijke leven heeft gekapt. In zijn jonge jaren waren klompen het meest gedragen schoeisel in de Kempen. Hij werkte in die hoogdagen van de klomp met personeel.

- ludo vervloet -

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio