Na de eucharistie opende de bisschop ook de tentoonstelling met werken van de kinderen rond bijbelse thema's, een ruime bijdrage van de Laakdalse werkgroep heemkunde en werken van de lokale kunstkring.
De tentoonstelling staat elke zaterdag en zondag open voor geïnteresseerde bezoekers tussen 14 en 17u tot ... 18 augustus.

Hieronder geven we ook nog impressies bij de jubelviering door Zuster Carina Aerts, voor de gelegenheid nog eens op bezoek in haar geboortedorp. Normaliter verblijft ze als geestelijke in Brugge.

Zuster Carina: "Toen ik in 1984 wegtrok uit Klein-Vorst vond ik het niet gemakkelijk om naast mijn familie, ook de parochie, de chiro, school en vrienden … los te laten. Ik dacht dit nooit te kunnen.
Ondertussen is het evangelieverhaal ‘Wie vader, moeder … loslaat, zal honderdvoudig terug krijgen’ voor mij levendig en werkelijkheid geworden. Maar toch was ik heel blij met de uitnodiging voor de jubileumviering en wou ik er echt wel bij zijn.
100 jaar Sint-Niklaasparochie, Bisschop Johan Bonny zette onmiddellijk de juiste toon:
‘Moesten deze vierkante meters kunnen spreken, ze zouden ons de geschiedenis van vele families uit Klein-Vorst vertellen. Dit is heilige grond.’
Spontaan dacht ik terug aan mijn eigen eerste communie – toen nog aan de communiebanken, aan de chiromissen, aan de begrafenis van mijn grootmoeder, mijn eigen moeder …
In deze kerk, in dit gebouw werd en wordt nog steeds samen gekomen om te vieren, om te danken, om te treuren, om te jubelen met en voor de Heer.
Onze verzorgde Sint-Niklaaskerk staat midden in het dorp, goed zichtbaar … alle wegen leiden er naar toe, men kan er niet langs kijken.
En dit is ook jaren de beleving geweest van vele parochianen.
‘Is het geen school, dan is het kerk!’, is een boek dat ik van ons dorp bewaar. Vanuit die kerk kwamen velen samen in een beweging waar de letter K in het vaandel stond. Voor al die zorg om mekaar, klonk zaterdag onze dank. Misschien ontpopte de viering bij sommigen wat heimwee, wat nostalgie naar die volle ‘kerk’ van toen, naar die grote bewegingen …, maar anderzijds was de angst en het pessimisme voor de toekomst van de ‘Kerk’ ook voelbaar.
Ik hoop evenwel dat we niet blijven steken in het verleden, maar die toekomst hoopvol tegemoet gaan. Het is niet elke dag Pasen, het is niet elke dag feest! Maar ‘Kerk’ maken we waar we leven, daar waar mensen goed zijn voor mekaar, daar waar er plaats is voor Hem.
Ik vond het fijn in de mooie pastorietuin mensen terug te zien, even herinneringen op te halen van toen, maar ook verhalen te mogen beluisteren van verdriet, van pijn, van hoop en vertrouwen.
Bisschop Bonny had een woordje voor ieder, het was fijn hem ‘zonder mijter’ van tafel tot tafel te zien bewegen. Kerk wordt immers gemaakt door eenvoudige mensen, uit een eenvoudig Kempens dorp – daar voelt God zich goed bij.
Dank voor deze mooie dag, dank aan allen die het hebben voorbereid!
Mijn bezoek aan Klein-Vorst had me deugd gedaan. Ik ben fier op mijn roots, op mijn geboortegrond – heilige grond!"

Carina Aerts, Zuster van Don Bosco

- ludo v -
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio