prettige meezingers

Cd 'Potgrond' met Antwerpse dorpsliedjes slaat aan

Bezieler Leen Helsen en Eric Van Dijck van Westelfolk. Foto: ludo vervloet

LAAKDAL - 'Potgrond', een muzikale ode aan het Antwerpse dorpslied, is al een paar weken klaar en het muzikaal juweeltje kan op verschillende manieren aangeschaft worden. Zeker doen, het loont de moeite.

De vzw Ter Speelbergen en de vzw Kempens Landschap hebben midden december de cd Potgrond rond het muzikale erfgoed van de Antwerpse provincie uitgebracht.

Het opzet om een cd vol Antwerpse dorps- en stadsliederen te maken bestond al enkele jaren en werd door musicologe Leen Helsen in goede banen geleid.

'Na een oproep bij alle Antwerpse gemeenten kregen we een 100-tal liederen binnen', vertelt Leen. 'Binnen dit grote aanbod hebben we er uiteindelijk 25 overgehouden, waarbij we rekening hielden met de geografische spreiding. De muzikanten van The Quest, Westelfolk, Axent, ExitBrass!, Koraal, 4-tune, Adagio, Cantabile en Emmy Ghysels hebben met heel veel ziel en passie de cd ingezongen en ingespeeld. Het resultaat is een afwisselende en kwalitatief hoogstaande verzameling liedjes geworden. Bovendien zit er een boekje bij met teksten die meteen al uitnodigen om mee te zingen', zegt Leen.

En inderdaad, van de meeste liedjes word je echt vrolijk. Ik heb de cd al grijs gedraaid.

'Niet minder dan 150 zangers, technici en dirigenten hebben meegewerkt aan dit muzikale project, verduidelijkt Leen verder. 'Duidelijk een teken dat het muzikale erfgoed ook in de provincie Antwerpen vandaag nog steeds actueel is en gedragen wordt door heel wat vrijwilligers. Zij brengen een hommage aan het muzikale verleden van de provincie, met onder meer nummers als Veerle, lief dorpje, O Geel uw faam en De kinderen van de Zoetewei in Putte.'

'Verder staan er op de cd ook odes aan Lier, Mol, Kasterlee, Westerlo, Bonheiden, Mortsel, Aartselaar, Reet, Bornem, Schelle, Wijnegem, Lillo, Berlaar, OLV Waver, Olen, Oud-Turnhout, Arendonk, Hoogstraten, Turnhout, Beerse en Merksplas.'

De cd kost 10 euro.

Je kan hem aanschaffen via e-mail potgrond@live.be , telefoon 0489-81.30.30, website www.ter-speelbergen.be of op het domein Ter Speelbergen, Peredreef 5 in Putte.

Mensen uit Laakdal en omgeving kunnen ook terecht bij ere-député Ludo Helsen op de Oude Geelsebaan nr 19 in Veerle.

 -ludo vervloet-

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio