8 mei : Bevrijdingsdag of Wapenstilstand

© ludo vervloet

© ludo vervloet

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandaag 8 mei is het Bevrijdingsdag of Wapenstilstand, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd in de meeste Europese landen. Op "Victory in Europe Day" herdenkt men de overwinning op Duitsland.

lvl

Meestal wordt de overwinning op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Dicht bij ons is er de 8 meiviering in Westerlo waarop ook oudstrijders uit de omliggende gemeenten aanwezig zijn. Onze oudstrijders, die vorige vrijdag nog de Carabiniers uit Leopoldsburg in Vorst Centrum ontvingen, zullen in Westerlo ook van de partij zijn voor een herdenkingsmis, een optocht met veel vlaggen en een bloemenhulde aan het monument.

In Nederland vierde men die dag al op 5 mei omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei capituleerde. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als de Dag van de Overwinning aangehouden omdat Duitsland tegenover de Sovjetunie een dag later capituleerde. Met de capitulatie van Duitsland was de Tweede Wereldoorlog in Europa afgelopen, maar ...

Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam echter pas ruim drie maanden later , op 15 augustus 1945, toen uiteindelijk ook Japan als laatst overgebleven asmogendheid de strijd staakte, nadat de geallieerden hadden gedreigd met meer atoombommen na die op Hirosjima en Nagasaki. De formele capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945.

Slechts 18 dagen strijd

In feite duurde WO II voor België amper 18 dagen. De Achttiendaagse veldtocht van het Belgisch leger vond plaats in mei 1940, toen België onder de voet gelopen werd door het veel te sterke Duitse leger. De veldtocht liep van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, tot 28 mei 1940, toen koning Leopold III capituleerde.

Van dan af was België bezet gebied en bleef dat tot 8 mei 1945. Met alle miseries vandien.

IRISDAG

In België is 8 mei geen officiële feestdag meer sinds de federalisering van het land. De scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries geven wel een vrije dag.

In Brussel is 8 mei Irisdag, feestdag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

-ludo vervloet-

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio