Natuurreservaat De Maat breidt feestelijk uit

Natuurreservaat De Maat breidt feestelijk uit

Foto: Natuurreservaat De Maat

Retie - Tijdens het weekend van 11 & 12 september organiseren Natuurpunt en het gemeentebestuur van Mol een grote tuinbeurs en natuurhappening in het kasteelpark van De Maat in Mol-Rauw.

Op zaterdag 11 september ondertekenen het gemeentebestuur van Mol en Natuurpunt een nieuw huurconctract voor het natuurgebied De Maat. Daarmee wordt het natuurbeheer verzekerd voor het volgende decennium en wordt het natuurgebied uitgebreid met 100 hectaren, tot een geheel van 245 hectaren. Zo wordt De Maat meteen één van de grootste natuurgebieden van de provincie Antwerpen. Het verhoogt daarmee ook zijn belang voor de hele regio en in het bijzonder voor de streek van de Kempense Meren: Retie, Mol, Dessel en Balen.

Tuin- en Plantenbeurs

Het oude kasteelpark van De Maat is een prachtig groen decor voor een feestelijke Tuin- en Plantenbeurs. Standhouders etaleren er een breed gamma van producten: planten, snoeischaren, tuinbeelden, fruitwijnen, juwelen, ecologische reinigingsproducten, verrekijkers, natuurboeken… Kemp vzw verzorgt regelmatig een demonstratie schapendrijven met border collie. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel. De beurs is zaterdag en zondag geopend van 10 tot 18 uur.

Fluistervaren op De Maat

Het hele weekend staan ook tal van activiteiten op het programma. Zowel zaterdag als zondag kan je met een grote kano een fluistertocht maken langs de gladde waterspiegels en de rietkragen van de Maatvijver.

Grote barbecue

Zaterdagavond vanaf 18u, tussen de sluiting van de tuinbeurs en de start van de Nacht van de Vleermuis (zie verder), verzamelen we aan de feesttent in het oude kasteelpark voor een gezellige barbecue. Voor de vegetariërs zijn uiteraard gezonde vleesvervangers voorzien. Prijs per persoon is 16 euro; voor kinderen -12 jaar betaal je slechts 9 euro. Graag vooraf inschrijven bij Jan Dirkx, 014-58 64 64 of 0479-42 68 74, j.dirkx@telenet.be, en het passende bedrag overschrijven op rekening 431-0613481-23 van Natuurpunt Meanderland met vermelding ‘barbecue X personen’.

Nacht van de Vleermuis

Zaterdagavond om 20u wordt de aftrap gegeven voor de ‘Nacht van de Vleermuis’. Na een boeiende presentatie over deze fascinerende zoogdieren trekken we de nachtelijke natuur in, gewapend met schijnwerpers en ‘bat-detectors’ om rondfladderende vleermuizen op te sporen. Ondertussen verleiden we met lichtbakens ook tientallen soorten nachtvlinders om zich te tonen aan het publiek. Afspraak om 20u op de binnenkoer!

Dauwtrip met ontbijt

Zondagochtend om 7u en 8u verzamelen de vroege vogels op de binnenkoer van het kasteelpark voor een dauwtrip door De Maat. Na de ochtendwandeling, vanaf 9u, wacht een ontbijtbuffet met onder meer spek met eieren. Voor het ontbijt (6 euro per persoon) is inschrijving verplicht. Contacteer Jan Dirkx, 014-58 64 64 of 0479-42 68 74, j.dirkx@telenet.be, en schrijf het passende bedrag over op rekening 431-0613481-23 van Natuurpunt Meanderland met vermelding ‘ontbijt X personen’. Uiteraard mag je ook komen ontbijten en nadien de tuinbeurs bezoeken.

Vrij wandelen door De Maat

Op zondag is het hele natuurgebied, inclusief de afgesloten delen, toegankelijk voor het publiek. Een uitgestippeld wandelparcours voert je langs landschapsposten waar enthousiaste vrijwilligers van Natuurpunt uitleg geven over allerlei aspecten van natuur en landschap. Je wandelt er tussen de Schotse hooglandrunderen en Noorse fjordenpaarden die De Maat begrazen.

Wandel mee met Pol Goossen

Ter gelegenheid van de natuurhappening op De Maat komt acteur Pol Goossen naar Mol-Rauw. Pol – beter bekend als zijn alter ego ‘Frank Bomans’ uit de serie ‘Thuis’ – is een echte natuurliefhebber én peter van Natuurpunt. Om 14u kan je samen met Pol deelnemen aan een geleide wandeling naar het natuurgebied Den Diel. Op deze wandeling zijn honden welkom, uiteraard aan de leiband.

Toegang

De toegang tot de tuinbeurs en de natuurhappening kost 2,50 euro per persoon of 5 euro per gezin. Leden en nieuwe leden van Natuurpunt betalen slechts 1 euro per persoon of 2 euro per gezin. Voor de kanotochten wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd.

Afspraak aan de feesttent

Afspraak voor alle activiteiten aan de feesttent op de binnenkoer van het kasteelpark, De Maat 4, 2400 Mol, langs de Postelsesteenweg (= N136, baan van Balen naar Postel) ter hoogte van Sas 3 en restaurantboot De Kleppende Klipper.

Parking en pendeltreintje

Wie met de wagen komt tussen 10 en 18u, parkeert op de parking van Sun Parks Kempense Meren (inrit op de Postelsesteenweg). Een pendeltreintje brengt je gratis naar De Maat en terug. ’s Ochtends en ’s avonds kan er geparkeerd worden in de dreef tegenover het domein.

Meer info: Jan Loos, 0475-55 68 42, jan.loos@natuurpunt.be

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio