13de Internationaal Straattheaterfestival nog spectaculairder

Beveren-Waas - Het Internationaal Straattheaterfestival, dat ondertussen al aan de dertiende editie toe is, wordt opnieuw tijdens de Beverse Feesten georganiseerd. Het is weer drie dagen lang genieten van Vlaamse en Belgische topacts en -artiesten uit Frankrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Canada, Italië, Groot-Brittannië, Argentinië en Guatemala.

Na de succesvolle verhuis van vorig jaar blijft het oud atletiekplein in de Diederik Van Beverenlaan en de speelplaats van het KA Beveren en BS De Bever in de Donkvijverstraat de uitvalsbasis.

De nieuwe speelplekken creëerden heel wat meer mogelijkheden voor organisatie en artiesten en zorgden voor een betere beleving en zichtbaarheid bij het publiek. 

Dat resulteert dit jaar in nog spectaculairdere acts, acts die vroeger omwille van plaatsgebrek onmogelijk waren. Het mag dus duidelijk zijn dat het publiek nog meer verwend zal worden. Op vrijdag zal de roterende ladder van het Franse Cirque Hirsute een centrale plaats op het oud atletiekplein krijgen en wordt de afsluiter letterlijk en figuurlijk een knaller. De kanonman uit de circussen van weleer wordt door het Belgische Lorsque Soudain verwerkt in een moderne en indrukwekkende vuurshow. Op zondag zal de 7 meter hoge constructie van het Franse gezelschap Avis de Tempête als een eyecatcher het publiek lokken en het festival afsluiten met een combinatie van live muziek en spectaculaire luchtacrobatie.

Het zijn maar drie van de meer dan 50 acts die dit weekend gratis door het gemeentebestuur worden aangeboden.

Schepen van feestelijkheden, Raf Van Roeyen: “Grotere acts kosten weliswaar meer, maar de organisatie vond een creatieve oplossing om binnen het beschikbare budget te blijven: zoals eerder gecommuniceerd, werd voor de grote acts een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Août en Eclats in het Waalse Soignies, dat in hetzelfde weekend op zaterdag plaats vindt. Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met De Kleinste Steeple in Waregem, Bazel Parkt en zelfs met Malices et Merveilles in het Franse Beauvais. Dit maakt een programma met internationale topproducties en voldoende variatie mogelijk.”

Naast vaste producties blijft de organisatie ook inzetten op ontroerende, grappige en opvallende walking acts en installaties die de centrumstraten (Grote Markt, Warande, Vrasenestraat, Oude Zandstraat, Peperstraat, Stationsstraat) en terrassen onveilig maken. Paris Bénarès dat drie jaar geleden een onvergetelijke indruk naliet met een reuzenkameel komt dit jaar terug met een reuzenvogel en het Duitse, internationaal gerenommeerde Pantao valt twee dagen te bewonderen met verschillende acts.

Op vrijdagavond trekken de eerste walking acts rond vanaf 18 uur. Vaste acts zijn te bewonderen tussen 18 en 23 uur. Op zaterdag presenteren we straatacts in de omgeving van Warande en Vrasenestraat van 14 tot 18 uur en is er een vast programma met cirkelacts van 14.30 tot 18 uur waarna de reuzenbarbecue van de Chiro plaats vindt en naadloos overgaat in de 4deeditie van Spiegelbeeld met Slow Pilot (met Beverenaars Pieter Peirsman van Hooverphonic en Maarten Van Mieghem van Yevgueni) en Sens Unique. Op zondagnamiddag kleuren vaste acts en walking acts het centrum van 14 tot ongeveer 19 uur.

Ook dit jaar wordt opnieuw samengewerkt met Winkelcentrum De Warande en vzw Aangenaam Winkelen om op zaterdag een heel pak straatacts te programmeren in de winkelstraten. Dankzij de inbreng van Horeca Beveren kan het ook zijn dat u tijdens het genieten van een lekker drankje op een gezellig Bevers terras plots te maken krijgt met rare snuiters of muzikaal entertainment.

Erik Apers, één van de initiatiefnemers: “Het initiatief van 2006 om te starten met straattheater en zo de avondfeestmarkt een nieuw elan te geven, is dus uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen driedaags festival dat niet meer weg te denken is van de Beverse Feesten en dat een vaste waarde is geworden op de internationale festivalkalender van het straattheater. Het festival kan rekenen op een trouw publiek dat al lang niet meer alleen uit Beveren komt. Het Internationaal Straattheaterfestival is op die manier ook een toeristische trekpleister die de gemeente tot ver buiten de grenzen op de kaart zet.”

Om het publiek zo veel mogelijk van de acts te laten genieten, worden op de speelplaats van KA Beveren en BS De Bever en op het oud atletiekplein maar liefst 8 speelplekken voorzien. Op vrijdag en zondag vinden continu 2 voorstellingen tegelijkertijd plaats, wat ervoor zorgt dat het publiek gespreid wordt. Bijna alle voorstellingen worden ook herhaald zodat iedereen de mogelijkheid heeft om alle voorstellingen te zien. 

Het festival kan ook rekenen op meer dan 30 medewerkers en vrijwilligers, die te herkennen zijn aan een blauw T-shirt. Zij worden naast logistieke steun en begeleiders van artiesten, ook een mobiel aanspreekpunt. 

Door de verhuis van locatie was het voor de walking acts niet altijd eenvoudig om met hun act door de massa tot op de Grote Markt te geraken. Dit wordt opgelost door een extra rustplaats in de dekenij op de Grote Markt. Hier kunnen artiesten tussen 2 optredens door pauzeren. Als ze opnieuw starten, zitten ze onmiddellijk op de markt waardoor een groter publiek bereikt wordt. In de Vrasenestraat en Donkvijverstraat die de site van het marktplein verbinden met de site van het straattheater zal je deze walking acts tegenkomen en staan ook verschillende installatieacts opgesteld.

De affiche van het 13deInternationaal Straattheaterfestival oogt sterker dan ooit. Het volledige overzicht vind je in onze programmabrochure die werd opgesteld als een handige gids voor het publiek.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio