Tom Roos en Philippe De Maertelaere brengen 'Broekvent'

Daar is Wurre Wurre weer

© if

Van 1985 tot 1999 maakte Wurre Wurre furore met theaterproducties die bol stonden van visuele humor. Na tien jaar scheiding is het duo herenigd.

André Grosemans

Hun knipselmap kan tellen, zelfs als we de lofbetuigingen in de Vlaamse pers negeren. ‘Ergens tussen Buster Keaton en de Marx Brothers zijn zij de meesters van de absurde humor’, schreef The Times over ‘Wurre Wurre’.

Maar 10 jaar geleden zetten Tom Roos en Philippe De Maertelaere een punt achter hun samenwerking. Een familiefeest - ze zijn schoonbroers - en een gelegenheidsoptreden plaveiden nu de weg naar een nieuw begin.

‘We hebben gemerkt dat onze humor tijdloos is’, zegt Tom Roos, ‘bovendien hebben we in al die gescheiden jaren veel geleerd. We zijn nu minder concurrentieel, we gaan sneller mee in elkaars ideeën.’ Tom Roos heeft zijn hart verloren in Zuid-Afrika. Tien jaar heeft hij er theaterproducties gemaakt met jongeren uit Soweto. ‘Nu staat er een theaterzaaltje en is de subsidiëring geregeld. Ik ga er nog wel een keer per jaar een kijkje nemen, maar ik heb het afgerond.’

Philippe De Maertelaere maakte ondertussen naam door een recordaantal keren ‘Caveman’ te spelen. Nu toert hij met zijn nieuwe show ‘Moeder, waarom lachen wij?’. De twee zitten bij hetzelfde theaterbureau, ze kunnen hun agenda’s gemakkelijk aan elkaar hangen.’

De voorstelling ‘Broekvent’ is een bloemlezing van 20 jaar alom geprezen theater. Maar omdat er veel tijd is over gegaan, werd toch alles heruitgevonden en barst het programma van nieuw materiaal. Vandaar dat het duo tijdens de try-outs zowel oude fans als nieuw publiek aan het lachen kon brengen.

‘We houden het natuurlijk bij onze stijl van vroeger: erg visuele, absurde humor. Alle fragmenten met teveel tekst hebben we geschrapt.’ De titel van de show verwijst zeker naar de broeken die op de planken worden gedragen, een wezenlijk onderdeel van het spel. Maar eigenlijk zeggen de twee vijftigers daarmee ook: we amuseren ons als broekventjes.

‘Broekvent’ van Wurre Wurre, op 9 en 10 november, om 20 uur, in de Minard, Walpoortstraat 15, toegang 14 euro. www.minard.be

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio