Oogstfeest in hoogstamboomgaard Hof ter Saksen

Beveren-Waas - Zondag 16 september gaat in de hoogstamboomgaard van Hof ter Saksen het derde oogstfeest door. Het oogstfeest is een initiatief van de vereniging Hortus ter Saksen vzw en wordt gesponsord door Beveren Zomert.

 Het gemeentebestuur Beveren koos met de aanleg van een hoogstamboomgaard voor het herstel van een verloren gegaan cultuurpatrimonium: de Wase hoogstamboomgaard. Een hoogstamboomgaard is generaties lang een algemeen voorkomend biotoop geweest .Veelal ging het om opbrengstboomgaarden. Het gemeentebestuur maakte in samenwerking met de Nationale Boomgaardenstichting vzw in 1996 een grondige studie omtrent het voorkomen van welbepaalde fruitrassen in onze gemeente. Het resultaat is een verzameling van 234 hoogstamfruitbomen, 77 verschillende rassen. Uiteraard diende zulke verzameling landschappelijk ingepast te worden: deze boomgaard is omgeven door een 450 m gemengde, inheemse, haagaanplanting. Om tot een volledig landschapsherstel te komen sloot het gemeentebestuur een overeenkomst met een lokale schaapherder en koos voor een extensieve begrazing door schapen. Sinds vorige zomer heeft de Wase Imkersbond in de boomgaard een uitvalsbasis met 6 bijenkasten.

In deze boomgaard vind je de typische Wase rassen. Het gaat om de helft opbrengstfruit en de helft collectiefruit. Bekende appelrassen in de boomgaard zijn Rode Keiing, Sterappel en Jacques Lebel, de ideale compoteappel. Peren die voorbije eeuw goed vertegenwoordigd waren in onze regio zijn Clapp’s Favourite, Conférence en de keiharde Saint-Rémy, ook wel kanonballen genaamd, een stoofpeer die het hele jaar door keihard te bewaren valt.
Pruimen en kersen, waarvoor het seizoen reeds afgelopen is, staan hier ook: marblanen, mirabelle de Nancy, witte kraker en witte vleeskers. Tijdens de pruimenproefdagen kon u kennis maken met de enorme variatie. Pruimen proeven kan om de 2 jaar in augustus en wordt afgewisseld met appelen en peren proeven, wat dit jaar uitvoerig kan.

Ook is zondag de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) aanwezig om op alle vragen over fruitvariëteiten een antwoord te geven. Loop even langs de tentoonstelling in de boomgaard of ga mee met het begeleid bezoek. Een medewerker van de groendienst toont hoe u de snoei van een fruitboom aanpakt. Families, groot en klein, kunnen deelnemen aan de educatieve spelen. U steekt er zeker nog wat van op! Kinderen tot 12 jaar kunnen tot 16 uur een tekening binnen brengen met als thema ‘de boomgaard’. Of kinderen kunnen ter plaatse nog een tekening of schilderijtje maken, onder een met appels beladen boom, dit kan echt niet beter. Winnaars van de tekenwedstrijd en de educatieve spelen kunnen om 17.30 uur hun prijs alvast meenemen.

Het fruit van de boomgaard heeft een bestemming. Het gemeentebestuur laat de appelen en peren tot een heerlijk fruitsap persen, zonder toegevoegde suikers of bewaarmiddelen. In de tuincafetaria van Hortus ter Saksen vzw kan u het hele seizoen van dit fruitsap genieten, op zondag kan dit ook in de boomgaard.

Een feest is geen feest zonder vermaak. Volkskunstgroep Boerke Naas uit Sint-Niklaas is te gast om hier in de boomgaard de oogst van het voorbije seizoen te vieren. Ezelritten of paard met huifkar pendelen tussen de hoogstamboomgaard en het kasteel van Hof ter Saksen. De Wase Imkersbond informeert over bestuiving en VELT geeft tips over het verwerken van fruit. Bijzonder wordt ook Boom Tevreden, gebracht door Kami - Kamu. Het gaat om 8 boomstronken die rondom een geassembleerde boom staan met ingewerkte luisterapparatuur: een verpozing of een confrontatie. Om 14.30 en om 16.30 uur is bij de boom een muzikale vertelling.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio