Meer dan een week lang concerten in Vooruit en Centrale

Stadsfestival Istanbul Ekspres brengt kruim van Turkse muziek naar Gent

Wie heimwee heeft naar Istanbul hoeft dezer dagen niet zo nodig een vliegticket naar de Kosmopolitische stad te boeken. We kunnen ook een stukje Istanbul beleven in Gent. De Centrale en Vooruit zorgen daarvoor tijdens de vierde editie van de stadsfestival Istanbul Ekspres. Die vindt plaats van 7 tot 16 februari.

De Turkse stad Istanbul is een metropool waar Oost en West elkaar ontmoeten. Het is een smeltkroes van culturen en een broeihaard van veelzijdige muziek. Met Istanbul Ekspres duiken we mee in het bruisende culturele leven van Istanbul. Op het programma staat er Turkse gastronomie, film, expo en uiteraard muziek: pop, rock, jazz, tango, blues, … Voor elk wat wils. We lijsten onze top drie alvast voor jullie op.

 1- Göksel: Turkse pop- 8 februari (de Centrale)

Een absolute topper is ongetwijfeld Göksel, een bekende Turkse zangeres met een verfijnde retrolook. Gedurende de laatste vijftien jaar bracht ze verschillende succesvolle cd’s uit. Ze is een excentriekeling die zich bijna even gepassioneerd voelt als Anna Karenina van Tolstoj. Dat is zeker te horen in haar muziek.

 2- Karsu: Jazz a la Turka- 15 februari (tripelconcert in Vooruit) 

        Zangeres en pianiste Karsu Dönmez is een jong talent uit Amsterdam. Ze mengt moeiteloos jazz, blues en funk met traditionele Turkse melodieën. Haar cd Confession kwam in oktober uit. Ze wordt ook wel de Norah Jones van de lage landen genoemd: een associatie die ze van zich wil afschudden. We gingen al kijken naar haar concert in de  Arenbergschouwburg in Antwerpen en waren erg onder de indruk. We hadden ook een babbel met haar en brengen daar eerstdaags verslag van uit.

         3- Flört & Model: Turkse rock- 9 februari (dubbeloptreden in de Centrale)

De drie heren van Flört mengen Turkse volksmuziek met invloeden van rock en pop uit de jaren 60 en 70. Ze noemen hun muziek ‘Anadolu Beat’. Door hun muziek en hun lange haren en baarden worden ze veelal geassocieerd met de Beatles.

Model, de Turkse rockgroep met zangeres Fatma Turgut heeft vele hits gescoord in Turkije. Hun stijl kan omschreven worden als dramarock met een vleugje ghotic.

Uiteraard is er veel meer te beleven tijdens Istanbul Ekspres. Voor info over het volledige programma surf naar www.decentrale.be of vooruit.be

 Wie van plan is om naar meerdere optredens te gaan, kan best een festivalpas kopen voor 49€.

We dansen de komende weken alvast mee op het ritme van Istanbul Ekspres. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio