Verrassend samenspel van tabla-speler Sandeep Das en neyspeler Kudsi Ergüner

Gent - De Centrale kreeg gisteren in het kader van Europlia India hoogbezoek van twee meesters: de Indiase Das en de Turkse Ergüner. Hun concert, Taj Mahal genaamd, was betoverend mooi dat we onszelf in een of ander paleis ergens in het Oosten waanden. Het was een geslaagd huwelijk tussen de Indiase raga en de Turkse maqam, twee oude muzikale tradities.

 Pas na een klein uur begroette de Turkse Mevlevi-Soefimuzikant Kudsi Ergüner zijn publiek in vloeiend Frans. Hij communiceerde verder in het Engels over hoe verheugd hij wel was met dit project en de samenwerking met Sandeep Das. Het publiek genoot zichtbaar van hun muziekstijl.   

 
Fascinerende klanken van instrumenten die we hier niet vaak tegenkomen overheersten, vooral de tabla bepaalde het ritme van de hele voorstelling. Dat de combinatie van een blaasinstrument (ney), een trom (tabla) en drie snaarinstrumenten (kemencke, qanoen en sarangi) zo mooi kon zijn, wisten we wellicht niet. Het was een uniek concert dat ook de brug slaat naar de volgende editie van Europalia, waar Turkije centraal zal staan. 
 
 
Sandeep Das: tabla
Kudsi Erguner: ney
Serkan Halili: qanoen
Derya Turkan: kemenche
Suhail Yusuf Khan: sarangi
 
 
 
Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio