Anna De Guchtenaere is oudste Belg

Anna De Guchtenaere is oudste Belg

Anna met de schepen en haar zoon Hans op het feestje voor haar 110de verjaardag Foto: Stad Gent

Gent - Ze ziet er nog goed uit, Anna De Guchtenaere. Dunne beentjes en een beetje mager misschien, maar haar brede glimlach en pretoogjes doen niet vermoeden dat ze kaap van 100 al heeft bereikt, laat staan die van 110. Nu de 112-jarige Fanny Godin, de voormalig oudste Belg, is overleden, mag de in Ledeberg geboren Gentse die titel overnemen.

In april vierde Anna in het woonzorgcentrum De Zonnebloem in Zwijnaarde nog haar 110de verjaardag. Met het nodige lef nam ze toen de microfoon uit de handen van schepen Sofie Bracke om alle aanwezigen hartelijk te bedanken voor hun komst. Hoewel ze toen erg genoot van haar feest, beseft ze nu maar half dat ze nu de oudste van het land is. Als je haar ernaar vraagt zegt ze voortdurend breedlachend: ‘It’s allright,’. In het Engels dus. In haar jonge jaren woonde ze geruime tijd in Groot-Brittannië en dat laat nu zijn sporen na.

 

‘Ze is lang heel helder geweest’ vertelt Anna’s dochter Ida Verhaege ‘Maar sinds twee jaar is het moeilijk om een gesprek met haar te voeren. Echt dement is ze niet, maar er is weinig dat we voor haar kunnen doen. Ze eet het absolute minimum van wat ze in de home voorgeschoteld krijgt. Ze is al zeven jaar op rij de oudste Gentenaar, maar dat ze ook de alleroudste van het land zou kunnen worden, dat had ik niet zien aankomen. Het is ook niet zo dat ze heel haar leven een speciaal dieet heeft gevolgd, of dat ze een ander ‘geheim’ had. Zoiets gaat van dag tot dag. Als het aan mij ligt, gaan we dit ook niet vieren. We vieren verjaardagen en andere belangrijke feestdagen samen, dat is genoeg. Te veel drukte om haar heen is vooral vermoeiend.’

 

In De Zonnebloem zijn ze in ieder geval fier. Tien jaar geleden werd één van hun bewoners ook al eens oudste Belg. ‘Om dat twee keer mee te maken, dat is best uniek voor een home’ zegt hoofdverpleger Geert Vanhooren. ‘Het is in ieder geval een plezier om Anna erbij te hebben’ zegt hij. ‘Ze is erg geliefd bij de andere bewoners en ze ligt goed in de groep. Mentaal gaat het misschien achteruit, maar fysiek staat ze nog heel sterk. Ze neemt maar één pilletje per dag, een homeopathisch vitaminepreparaat. Alle andere bewoners nemen er meer.’

 

Anna De Guchtenaere heeft een zoon en een dochter, vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Sinds 26 augustus is ze naast oudste Gentenaar, ook de oudste Gentenaar ooit. De oudste man in Gent is 104.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio