In het stuk kruipt Malkovich in de huid van een humoristisch muziekrecensent en put hij ongecensureerd uit de vele uitspraken die critici allerhande ooit deden over componisten en muzikanten.

Het nogal metafictioneel opgevatte idee om als artiest een artistiek stuk te maken over wat er zoal over artiesten geschreven wordt, ligt Malkovioch wel. “Als je als artiest naar buiten komt, wil je ofwel dat mensen van je houden ofwel wil je jezelf kunnen uitdrukken. Ik behoor tot de tweede soort” liet Malkovich zich ontvallen: “ik besef heel goed dat recensies (beginnende) artiesten compleet kunnen nekken, maar ik heb mij nooit echt veel aangetrokken van wat er over mij geschreven wordt. Trouwens: bij films doet het er ook niet veel toe: de film is af op het moment dat hij bekritiseerd wordt, en dan kan je er als acteur niets meer aan veranderen.”

Toch neemt dat niet weg dat Malkovich geïntrigeerd is door de ‘snapshots’ die recensies zijn. “Eigenlijk zou elke recensent meer dan én keer moeten komen kijken om een goed beeld te hebben van een bepaald concert of een bepaalde voorstelling. En dan nog: er zijn zoveel zaken die een mening kunnen beïnvloeden. Zijn of haar humeur bijvoorbeeld." 

Ook de negatieve recensies kunnen prikkelen, vindt Malkovich: "Ik heb ooit eens een fantastische recensie gelezen over een gezelschap dat werd vergeleken met de zinkende Titanic. Ik wou gaan kijken, maar de recensent had blijkbaar zo veel invloed dat de verdere tournee was afgelast.”

The Music Critic, vanavond 4 oktober, 20u30 in de Capitole. Er zijn nog tickets beschikbaar. Klik hier om te reserveren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio