Daan Hugaert relativeert acteursbestaan in 'Doek!'

Daan Hugaert relativeert acteursbestaan in  'Doek!'

Foto: if

Gent - Weet je wel wat dat is, een actrice? Een hoer met een goed geheugen! ‘Doek!’ is een Belgische remake van een Nederlandse thaterhit met Daan Hugaert (Eddy uit Thuis) en Katelijne Verbeke (vooral bekend door haar rollen in Flikken en Loslopend Wild) in de hoofdrollen. Het stuk zit vol oneliners die het losbandige acteursleven schetsen.

Vrouwen dragen er eetbare onderbroeken, mannen slapen er hele nachten in groezelige cafés, en altijd leven ze samen toe naar een hoogtepunt. Als ze eenmaal  dat applaus in ontvangst hebben genomen, is de ontlading zo groot dat ze moeten pintelieren in de foyer tot ze dubbel zien. Plezant allemaal. Maar wat is de andere kant van de medaille?

In een knap gestructureerde voorstelling, die repetities van acteurs Richard (rol voor Hugaert) en Lies (rol voor Verbeke) afwisselt met flashbacks uit hun gemeenschappelijk verleden, worstelt het publiek mee met het dilemma van Lies: heeft ze er goed aan gedaan om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Frankrijk aan de zijde van een rijke gynaecoloog? Of had ze haar hart moeten volgen en samen met haar grote maar destructieve liefde Richard moeten blijven vechten voor een leven op de planken?

Hugaert en Verbeke weten- in regie van Tania Poppe- een wereld neer te zetten die wel érg dicht bij die van henzelf staat. Laat dat nu net zijn wat van ‘Doek!’ een goede voorstelling maakt. Het stuk relativeert de show die bij het acteren hoort. Letterlijk: want de enige rekwisieten zijn enkele lage tafeltjes en een leeg whiskyglas vol rammelende ijsblokjes. Zelfs voor personagewissels doen Hugaert en Verbeke niet aan kostuumwissels. Dat zorgt aanvankelijk voor enige verwarring, maar loont uiteindelijk wel.

Zoals de titel van het stuk ook aangeeft, gaat het in ‘Doek!’ ook, en misschien wel vooral, over hoe het eraan toegaat achter de schermen, als het doek is gevallen. Acteurs zijn niet de ‘emotionele elite van de maatschappij’, het zijn gewoon mensen zoals u en ik, met al hun dromen, en al hun spijt.

Ga kijken als je wil weten of het überhaupt nog kan: terugkomen op bepalende levenskeuzes. Ga kijken voor de genuanceerde haat-liefdeverhouding voor het toneel en voor het even mooie als vermakelijke spel van deze twee 'oude rotten'.En als dat allemaal nog niet overtuigend genoeg is: ga dan voor Hugaerts sappige en vindingrijke neologismen voor 'gynaecoloog'. U zal er ons dankbaar voor zijn.

'Doek!' speelt vanavond 12 januari nog in de Minard in Gent. Tickets kosten 18 euro en kan je hier bestellen. Daarna nog op tournee in Vlaanderen tot 20 april.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio