Muzikaal onderbouwd en gestoffeerd met een verhaal: The Fortunate Few in Trefpunt

Foto: Steven Hendrix

Gent - In Trefpunt werd het laatste maandagavondconcert van januari verzorgd door The Fortunate Few, vier muzikanten en twee backingvocals die met hun aanstekelijke ‘story pop’ recht uit een verhalenbos lijken te komen. Goed muzikaal onderbouwd en rijkelijk en kleurrijk gestoffeerd.

Het zestal bracht vooral songs uit hun eerste album, dat net als de groep ‘The Fortunate Few’ getiteld werd. Dat album kwam uit in december 2013.


Veel van de nummers, zoals ‘Cause she’s cosmic’ zijn dus gloednieuw, en zijn nog zo pril dat ze, zoals frontman Jan-Pieter Delcour het verwoordde, nog naar ‘nieuwe auto’ ruiken.
Maar een volledig exclusieve primeur van de nieuwe cd was het niet. Het nummer ‘Marillon’ klinkt bijvoorbeeld  al bekend in de oren, sinds het recent werd opgepikt door Studio Brussel. Het was meteen ook het nummer waarbij Delcour, die ook deelnam aan het tv-programma ‘De beste singer-songwriter van Vlaanderen’  iedereen aanmaande los te komen van zijn stoel.


Zelf moest Joke, de zus van Delcour en één van de backingvocals, zich beperken tot een dansje vanop een barkruk. Ze stond immers hoogzwanger op het podium, wat tot een plagerijtje leidde bij de bisnummers. Delcour bedankte al zijn muzikanten en schreef haar, verwijzend naar haar bolle buikje, de doedelzak toe.


Ook ‘1999’, een nummer dat de groep tot twee keer toe speelde, klinkt dansbaar, terwijl andere liederen vooral een verhaal willen vertellen. ‘Let wel’ benadrukte Delcour ‘De verhalen zijn nooit autobiografisch. Als wij zingen over mensen die andere mensen willen uitroeien, of zoals in ‘Sudden void’ over een psychopaat die bloedmooie vrouwen achterna zit met een bijl, is dat louter omdat we daar gewoon zin in hadden, niet omdat we ons daar mee vereenzelvigen’.


We geloven Delcour graag en fluiten ondertussen nog een beetje ‘Marillon’ of ‘Salty Tango’ na. De cd kan overigens voorbeluisterd worden op de site van zusterkrant De Standaard. U kan daarvoor hier klikken.


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio