UGent geeft postdoctorale medewerkers een overkoepelend platform

UGent geeft postdoctorale medewerkers een overkoepelend platform

Foto: Koen Van den Eeckhout

Gent - Eind deze week viert UGent met Dies Natalis haar verjaardag. De verschillende lagen van de universiteit krijgen dan elk iets op maat: proffen een academische zitting, studenten een fuif. Maar één groep viel bij het verjaardagsfeest en op andere belangrijke momenten steevast uit de boot: die van de postdocs: onderzoekers die ook na hun doctoraat nog voor onbepaalde duur aan de universiteit verbonden blijven. Tot nu dus. Met de Postdoc Community krijgen de 1150 postdocs van de UGent een eigen platform.

'Als doctoraatmedewerker zit je al heel snel op een eiland' zegt postdoc Rob De Staelen, die een onderzoek voerde rond partiële differentiaalvergelijkingen aan de faculteit Ingenieurswetenschappen. Hij zit nu in zijn eerste jaar als doctor-assistent. 'Iedereen is zo hard gefocust op zijn eigen onderzoek, dat je absoluut geen idee meer hebt van waar je medestudenten mee bezig zijn. Maar zo kom je in de absurde situatie terecht dat iedereen in de loop van zijn onderzoek op hetzelfde probleem botst, maar dat niemand het van elkaar weet.'

'Een goede zaak dus, zo'n eigen platform' zegt Staelen 'Zo kunnen we elkaar helpen waar nodig, over de grenzen van de faculteiten heen.Het is zeker niet de bedoeling om met de Postdoc Community drinkfestijnen te organiseren, zoals bij de studentenclubs, maar workshops en sociale activiteiten komen er wel.'

'De postdocs kunnen het onder elkaar ook over hun verdere loopbaan hebben. Nog te vaak heerst het idee dat wie als doctor aan de slag wil,en geen prof wordt, op voorhand verloren is. Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ook buiten de academische wereld dienen zich er heel wat mogelijkheden aan.' vult projectleider Jasmien Van Daele aan.

 Het logo van de Community, een zogenaamde Oxford cap, een afstudeerhoed in geel en blauw- de kleuren van de universiteit. In het midden prijkt de letter 'P'. Het logo werd ontworpen door postdoc Koen Van den Eeckhout van de faculteit Wetenschappen. Aan dat logo was een wedstrijd verbonden en het logo van Van den Eeckhout kwam als beste uit de bus.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio