Basisschool koos voor 'warm' houten paviljoen

De Krekel stelt nieuw schoolpaviljoen voor

Foto: michael eeckhout

Haaltert - Basisschool De Krekel in de Kattestraat opende onlangs officieel het nieuwe paviljoen. Twee basisklassen, een polyvalente ruimte en administratieve diensten vinden er een onderkomen. BS De Krekel vormt samen met De Grasspriet Mere één geheel. Daar werden vorige zomer al extra containerklasjes geplaatst.

“Onze school moest er een zijn zoals een huis gebouwd op historische grondvesten met een onbesproken en vrije kijk op de toekomst. Wij kozen voor onze nieuwbouw dit plekje uit waar geschiedenis werd geschreven, waar de kinderen van toen naar de toekomst van vandaag keken”, legt directrice Noëlla Joris uit. De Krekel telt momenteel ongeveer 170 leerlingen.

“Het inspectieteam beloonde onze school met een 1 met een mooie rode strik! Een resultaat waar wij heel fier en trots op zijn, net omdat dit zelfde inspectieteam in dit prachtige schoolgebouw de school van de toekomst ontmoette. Een 1 met een rode strik voor ons kwaliteitsvol pedagogisch werk, de geborgenheid, de openheid, de creativiteit, de blik op de toekomst gericht!”

Om de nieuwbouw, die met zijn houten afwerking warmte uitstraalt een plaatsje te bieden, werden enkele oude gebouwen afgebroken. “We hebben toch wel wat inspraak gehad in de architectuur. De bebouwingsdichtheid op het terrein was dusdanig hoog dat contact met het landschap verloren is gegaan en de site als geheel onleesbaar werd. De nieuwbouw is zo gepositioneerd dat deze enerzijds aan de speelplaats grenst en anderzijds de perspectieven naar het landschap openhoudt. De opengewerkte kopgevel van het gebouw is naar de straat gericht en vormt zo het onthaal van de school. Het gebouw is ontworpen als een zacht, maar duidelijk houten volume waarbij gesloten stabiliteitskernen de ritmiek van het gebouw benadrukken.”

Het nieuwe gebouw is ecologisch ‘verantwoord’, met een groen dak vol planten. “De school staat midden in het groen en wij willen die groene omgeving meer naar voren brengen”, klinkt het. “Op de speelplaats, die volledig werd heringericht en een nieuwe luifel kreeg, wordt er in de nabije toekomst een speelweide ingericht. In het midden van de speelplaats staat een zomereik, die staat voor degelijkheid. Na de speelplaats volgde de groenaanleg rond het gebouw, met siergrassen en veldesdoorn. Het is de bedoeling om in de toekomst onze groene omgeving verder uit te werken tot een écht speel- en leerterrein.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio