Nabestaanden brengen bloemenhulde aan nieuwe gedenkzuil

Kerksken herdenkt 100 jaar Titanic

Foto: michael eeckhout

Haaltert - In deelgemeente Kerksken werd zondagmiddag 15 april, met een misviering en de onthulling van een gedenkzuil de 100e verjaardag van de ramp met de Titanic herdacht. Hiervoor waren zelfs enkele nabestaanden van emigranten uit Kerksken vanuit de Verenigde Staten naar Kerksken overgevlogen. In een bomvolle mis werden de overledenen en overlevenden van de ramp herdacht.

Het ging om vijf inwoners uit Kerksken, onder wie een jong gezin met hun tienjarig dochtertje, één inwoner uit Denderhoutem en twee uit Heldergem. Ook Jan Scheerlinck uit Kerksken, die de ramp overleefde en door de bemanning van de ‘SS Carpathia’ uit het water werd gehaald, ziet zijn naam vereeuwigd op de zuil.

Opvallend was de aanwezigheid van Rosemary Temmerman, een dochter van Antoine Timmerman uit Denderhoutem. Antoine was 18 en wilde met drie vrienden uit Denderhoutem in 1912 naar Amerika. In Liverpool wilden ze mee op het schip Titanic dat van daar via Southampton naar New York zou varen. Er was echter maar werk voor één scheepsjongen en Jan Scheerlinck werd aangeworven voor de overtocht. De drie anderen konden de dag nadien mee op de ‘Caronia’.

In New York werd Antoine Timmerman door de spraakverwarring al snel Tony Temmerman. Hij huwde, had in totaal 12 kinderen en voedde ze zeer muzikaal op. Dochter Rosemary luisterde in Kerksken de misviering op met haar zang.

De gedenkzuil bevat verder een tekst dat van het bidprentje van de slachtoffers uit Heldergem afkomstig is. Ook opvallend is dat de lage sokkel van de gedenkzuil de vorm van het voorsteven van de Titanic heeft meegekregen.

Op verzoek van de nabestaanden werd een bloemenhulde aan het monument gehouden, terwijl de Amerikaanse gaste Rosemary Temmerman het vermoedelijk laatste lied van de Titanic bracht, legde William Minnaert de toehoorders uit.

Willy de Loose zei namens de Heemkundige Kring dat de ramp met de Tiotanic niemand onberoerd laat. “Van in het begin van de organisatie hebben we gekozen voor memoriaal, die we dankzij de gemeente kunnen realiseren. We zijn de schepen van openbare werken Wim Allaer dankbaar dat het monument zo snel kon gerealiseerd worden.”
Burgemeester Roger Coppens herinnerde zich uit zijn prille jeugd dat op lange winteravonden rond de Leuvense stoof de verhalen ofwel over beide wereldoorlogen, of over de ramp met de Titanic gingen. “Het feit dat het verhaal van de Titanic in onze gemeente zo leefde, heeft uiteraard te maken met het aantal aanwezigen uit onze regio die op de scheepsramp hadden ingeschreven. Deze grote aanwezigheid van streekgenoten vond ongetwijfeld zijn oorsprong in het feit dat in Denderhoutem een filiaal van White Star Line was gevestigd, waar men tickets kon kopen voor de oversteek naar Amerika.”
“Eind 19e en begin 20e eeuw waren harde tijden. Vlaanderen had de industriële revolutie mislopen en velen weken uit naar andere regio’s, waar ze hun brood konden verdienen. Er waren de ‘Walen’ en de ‘Fransmannen’ die daar een ‘campagne’ deden, zoals in de bietenoogst. Anderen zagen Amerika als het land van belofte en verhuisden met hebben en houden , soms voor een paar jaar of definitief. Helaas hebben enkele onder hen hun droom niet in vervulling zien gaan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio