Modelbouwhelikopter blijft 1u en 46 min in de lucht

Little Wings breken duurrecord

Little Wings breken duurrecord

Foto: Foto Little Wings

Haaltert - Twee leden van de modelluchtvaartclub The Little Wings uit Haaltert slaagden er zaterdag 4 augustus in het wereldduurrecord vliegen met een modelbouwhelikopter te verbeteren met een half uur. Het toestel van Raf Vertongen en Erwin Baetens bleef op eigen kracht liefst 1 uur 46 minuten 22 sec in de lucht.

In september vorig jaar is het officiële FAI wereldrecord ‘lange duurvlucht met een elektrische radiobestuurde helikopter’ verbeterd door de Duitser Werner Heieck, met een tijd van 1 uur 17 min 17 sec.

Bij The Little Wings waren ze van oordeel dat dit beter kon en, ondanks de pech van een regenvlaag tijdens de laatste tien minuten van de vlucht, is dit ook gelukt. De helikopter die het duo gebruikte, werd grondig aangepast om zo weinig mogelijk te wegen en met zo weinig mogelijk kracht toch in de lucht te kunnen blijven. Er werden lithiumbatterijen gebruikt als energiebron. De helikopter diende ‘zonder externe hulp’ zo lang mogelijk in de lucht te blijven en mocht ook niet profiteren van opgaande wind of wind van hellingen. Die voorwaarden werden voldaan.

Volgens Raf Vertongen was ook de concentratie een moeilijk punt, want in tegenstelling tot een vliegtuig dient een helikopter steeds bijgestuurd te worden in de lucht. Ook dat vergde veel van het duo.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio