Patiëntenbegeleiding blaast 10 kaarsjes uit

Tienen - De dienst Patiëntenbegeleiding van RZ Heilig Hart Tienen viert zijn tiende verjaardag. Het team van sociaal verpleegkundigen, psychologen en andere zorgverleners ondersteunt patiënten, familie en mantelzorgers bij een opname in het ziekenhuis tot aan het ontslag.

Wie opgenomen wordt in het ziekenhuis, heeft doorgaans heel wat praktische vragen en soms ook moeilijke en emotionele momenten. Om patiënten bij te staan heeft het ziekenhuis de dienst Patiëntenbegeleiding opgericht. Daar kan je aankloppen voor heel wat meer dan enkel de puur administratieve zaken zoals invaliditeitsaanvragen, formulieren voor beroepsziekten of een herstelverblijft of woonzorgcentrum regelen. Patiëntenbegeleiding biedt ook heel wat meer aan dan enkel medische of verpleegkundige zorg. "Wij bieden uiteenlopende ondersteuning aan patiënten en hun naaste begeleiders tijdens het verblijf", vertelt Gwenny Vermeylen. "We regelen praktische en administratieve zaken voor patiënten en coördineren de zorg bij ontslag, maar even vaak zijn we een luisterend oor. De nood aan psychosociale ondersteuning is soms groot als patiënten slecht nieuws hebben gekregen of door hun ziekte in een moeilijke situatie thuis of op het werk terechtkomen. Ook mantelzorgers kunnen op onze emotionele of praktische steun rekenen.” 

Support teams

Daarnaast zijn er ook heel wat zogenaamde support teams terug te vinden op de dienst. “We hebben in die tien jaar een actieve rol gekregen op de verpleegafdelingen”, aldus Gwenny Vermeylen. “Zo maken onze psychologen, sociaal verpleegkundigen, palliatief/pijnverpleegkundige en ergotherapeut deel uit van multidisciplinaire support teams. Het palliatief support team bijvoorbeeld ondersteunt de zorg voor ongeneeslijke zieke patiënten en begeleidt de familie. Het team besteedt veel aandacht aan vroegtijdige zorgplanning. Ons geriatrisch support team gaat bij elke patiënt die ouder is dan 75 jaar na of hij tijdens de opname of erna bijkomende zorg nodig heeft. De ergotherapeut in ons team is hierbij een grote meerwaarde. We maken verder deel uit van het pijnteam dat patiënten met chronische pijnen op de afdelingen ondersteunt. En ook in de geheugenkliniek werken de sociale verpleegkundige en psycholoog samen met de artsen aan de diagnose en behandeling van patiënten met geheugenproblemen. We zijn tot slot even fier op ons borstzorgtraject. De sociaal verpleegkundige is vertrouwenspersoon en aanspreekpunt in het hele zorgtraject van patiënten die geconfronteerd worden met borstkanker. Dit jaar starten we met psychosociale sessies voor borstkankerpatiënten.”

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio