"Ik heb enorm veel respect voor de mensen die in de zorgsector werken"

Schepen van Mensen, Ine Tombeur, loopt 'stage' in woonzorgcentrum Keienhof

Schepen van Mensen, Ine Tombeur, loopt 'stage' in woonzorgcentrum Keienhof

Foto: mmv

Tienen - Het was een ongewone werkdag voor schepen Ine Tombeur (N-VA). Ze hielp vrijwillig in het woonzorgcentrum Keienhof. "Als je eens meedraait, leer je het vak pas echt kennen."

Het was een opvallend paar extra handen in het woonzorgcentrum Keienhof in Kumtich. Ine Tombeur (N-VA), schepen van Mensen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD), stak de handen uit de mouwen en hielp mee. "Om 6u54 begon mijn dag hier", vertelt Ine Tombeur. "Het eerste werk is alle bewoners wassen, aankleden en klaarmaken voor het ontbijt. Zelf mocht ik de handelingen niet doen, maar dat was dan het moment om een praatje te maken met de bewoners, wat ook niet onbelangrijk is. Eens gewassen en aangekleed, gaat iedereen naar de eetzaal. Vanochtend was het verloren brood en ik heb meegeholpen met het uitdelen van het ontbijt." 

Creativiteit

"Terwijl iedereen dan aan het eten is, worden de bedden ververst", aldus Ine Tombeur. "Dat geeft goed aan hoe creatief mensen in de zorgsector moeten omspringen met de indeling van tijd. Er komt ook zoveel meer bijkijken dan enkel de zorg. Als iemand van de bewoners hier bijvoorbeeld haar nagels wil lakken, doet ze soms een beroep op iemand van het personeel. Zo worden er mooie momenten gemaakt. Ik heb dan ook erg veel bewondering voor de mensen die hier dag in, dag uit met de lach komen werken." Toch zijn er een heel aantal uitdagingen in de sector. "Zo mag het Vlaamse systeem van subsidiëringscriteria eens herzien worden", aldus Ine Tombeur. "Bewoners worden ingedeeld naargelang de mate van zorgbehoevendheid. Zo zal iemand die veel zorg nodig heeft zich vertalen in meer subsidies, maar dat is niet altijd het geval. Zo vertelden personeelsleden me dat je soms minder tijd nodig hebt om iemand te wassen die meer zorg nodig heeft dan iemand die dat zelf kan, maar regelmatig de gang opduikt."

Al doende leert men

"Tijdens de campagne had ik gezegd dat ik enorm veel respect hebben voor mensen die in de zorg werken", gaat Ine Tombeur verder. "En dat is bevestigd en versterkt. Het OCMW kende ik al goed, maar met het woonzorgcentrum wilde ik nog uitgebreid kennismaken. Als je hier dan eens meedraait, leer je het reilen en zeilen al snel kennen. Ook de personeelsleden leer je zo ook beter kennen en ook wat goed is en wat beter kan. Het is alvast een erg leerrijke dag geweest, waardoor ik nog meer respect heb gekregen voor de zorgsector."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio