Bijzondere schacht na meer dan 50 jaar ontgroend

Tienen - Doorgaans ben je maar 1 jaar schacht, alvorens je volwaardig kan toetreden tot een studentenclub. Tiske, de zoon van Jan en Mie, deed er meer dan 50 jaar over en dat is niet het enige opmerkelijke feit. Tiske is namelijk lid van de Tiense reuzenfamilie.

De Tiense mannelijke studentenvereniging, de Bieteclub, vierde afgelopen zaterdag hun dies natalis. En ze hadden meerdere redenen om deze dag te vieren. "Het is het eerste lustrum snds de heroprichting van de club", vertelt Jonas Beyens. "En meteen ook het veertiende lustrum in de geschiedenis. Dat vierden we met een rondleiding door 't Toreke door een oud-lid van de club, Gilbert Declercq." De laaste jaren heeft de club opnieuw aan leden gewonnen en daar kwam zaterdag wel een erg opmerkelijke commilito bij.

Schacht Tiske

Het was toevallig dat de huidige Bietenclub hun bijzondere schacht ontdekte. "We vonden een foto waarop Tiske duidelijk als schacht werd afgebeeld", aldus Jonas Beyens. "In welk jaar die foto net genomen is, weten we niet, maar vermoedelijk komt die uit de jaren 50. We vonden het dan ook het ideale moment om Tiske zijn kans tot ontgroening te geven. Zo mag hij vanaf nu zijn clublint over de rechterschouder dragen en krijgt hij een clubpet. Bovendien mag hij zich nu ook commilito noemen." Met wat hulp van de andere clubleden kon Tiske zijn eed aflegging, het clublied zingen en een glas bier ad fundum leegdrinken. "Met het bierdrinken hebben we hem wat extra moeten helpen", klinkt het nog bij de Bietenclub.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio