Tentoonstelling in de Bovenkerk

Het Heggewonder en Herentals 1412-2012

Foto: Ludwig Cerstiaens

Herentals - In 2012 wordt de zeshonderdste verjaardag van het ‘Heggewonder’ luisterrijk gevierd, in de eerste plaats in en rond de kapel van de Hegge in Poederlee, waar het gebeuren gesitueerd was.

Een belangrijk deel van het verhaal speelde zich echter in Herentals af: de arrestatie, de procesvoering en de terechtstelling van de kerkdief. Drie van de vijf teruggevonden hosties kwamen terecht in de Sint-Waldetrudis- of Bovenkerk, waar ze vereerd werden tot ze in de beroerde tijden van de 16de eeuw verdwenen.

Rond de twee schilderijen van Antoine Van Ysendyck uit 1823 en 1824, die het mirakel uitbeelden en tegelijk enkele portretten van tijdgenoten bevatten, werd een kleine tentoonstelling opgebouwd, waarin ook aandacht wordt besteed aan de middeleeuwse sacramentsdevotie in bredere zin.

De tentoonstelling, een initiatief van de Herentalse Geschiedkundige Kring in samenwerking met de kerkfabriek, kan bezocht worden in juli en augustus tijdens de openingsuren van de kerk, van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. In september blijft de Bovenkerk met haar rijke kunstbezit eveneens open voor bezoek op de voormelde dagen en uren.

De teksten van de tentoonstelling en enkele foto’s staan op de website van de Herentalse Geschiedkundige Kring, www.hgk.be.


 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio