Het meest mondaine eiland van Griekenland

Eerste halte: het eiland Mykonos

Eerste halte: het eiland Mykonos

Eerste halte het eiland Mykonos Foto: Foto Google

Wetteren - Zoals beloofd nemen we jullie mee op onze reis. Vandaag Mykonos, zonder twijfel het meest mondaine eiland van Griekenland. De hoge bergen die we op de meeste cycladen zien, maken hier plaats voor lage rotsachtige heuvels die samen met de betoverende stranden kenmerkend zijn voor het landschap van Mykonos. In de zomermaanden trekt een groot aantal toeristen van over de hele wereld naar Mykonos. Het nachtleven is er bijzonder spectaculair. Alhoewel, dat laatste zegt ons niet zoveel meer...

Chora, het schilderachtige hoofdstadje van Mykonos waar de vissersbootjes en de luxe jachten harmonisch naast elkaar liggen, ziet er anders uit dan de meeste stadjes in de Egeische zee. Helderwitte kubus huizen met stenen zitbanken, houten blinden en deuren en felgekleurde balkons, kleine maar prachtige kerken, schilderachtige tavernes en winkeltjes met folkloristische artikelen en kunstvoorwerpen sieren de straatjes van Chora.

Mykonos9

Mykonos heeft een eigen luchthaven (3 km ZuidOost van Chora) die in de zomermaanden wordt aangedaan vanuit Belgie. De luchthaven (Mikonos Airport) heeft een landingsbaan en Het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode JMK. Vanuit Mykonos kun je per lijndienst verder vliegen naar Athene. In de zomermaanden zijn er ook vliegverbindingen met andere eilanden. Per boot kun je naar Ikaria, Tinos, Rafina, Syros, Andros, Naxos, Paros, Donousa en Pireaus. Per bus kun je het eiland goed verkennen.
 

Mykonos1

Chora: absoluut de moeite waard, de stad zelf, de witte molens, de haven, 'Venetie' en Kastro. Chora heeft een archeologisch (di-zo), maritiem- (dagelijks), streek- (ma-za) (met de molens die over de stad uitkijken) en een gemeentemuseum (dagelijks). Het fort dateert uit de 15e-17e eeuw met aan de voet 'Klein Venetie' (Alefkandra), de kunstenaarswijk met zijn hoge gebouwen en elegante balkons die uitsteken boven de zee. Dan zijn er ook nog het mooie witte kerkje Paraportiani in de haven en het Huis van Lena (huis ingericht volgens de oorspronkelijke bewoonster Lena Skrivanou). Vanuit de haven vertrekken taxiboten naar het eiland Delos.

Mykonos3

In de haven kom je de mascotte van Mykonos, Petros de pelikaan (en zijn twee maatjes) tegen. Het is eigenlijk Petros de tweede. De eerste werd halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw, gewond, gevonden door een visser. Hij nam de vogel mee naar huis en verzorgde hem. Eénmaal genezen bleef hij in het stadje wonen en deed er zijn dagelijkse wandlingetjes tot groot jolijt van jong en oud. In 1986 werd de vogel aangereden door een auto en overleefde zijn verwondigen niet, gans Mykonos was in rouw...

Mykonos4

Paradise Beach en Elia: de prachtige zandstranden van Mykonos. In het zuiden van het eiland vind je Paradise en Super Paradise Beach (geliefd bij homoseksuelen en nudisten). Iets naar het westen ligt het nudistenstrand Elia dat in het hoogseizoen erg druk is.

Mykonos7

Ano Mera: traditioneel dorp met het Panaija Toerliani Klooster uit de 16e eeuw. De fraaie toren is vervaardigd door marmerbewerkers uit Tinos. In de kerk vind je oude fresco's, kleding en borduurwerk. Vlakbij ligt nog een ander klooster Moni Palaiokastrou (17e eeuws).

Mykonos5

Delos is een klein onbewoond eiland op 2,5 km ten zuidwesten van Chora. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Je vind hier het Heiligdom van Dionysus (resten van Fallische monumenten uit 300 v. Chr), Het Heilige Meer (nu droog) was getuige van de geboorte van Apollo, Het Leeuwenterras, marmeren leeuwen (nog 5 van de 9) staan langs het terras om het Heilige Meer te bewaken. Verder zijn er het Huis van Dionysus (mozaiek van Dionysus op een luipaard), de Theaterwijk (huizen nabij het theater, velen met binnenplaats met zuilenrij), Huis van Dioscourides en Cleopatra (twee onthoofde beelden), Theater (amfitheater uit 300 v. Chr. voor 5500 toeschouwers), het Huis met de Maskers (herberg voor acteurs, mozaiek van Dionysus de god van het toneel), Huis met de Dolfijnen (mozaiek met twee dolfijnen), het Heiligdom van Apollo (drie tempels) en Archeologisch Museum (de meeste vondsten van het eiland staan hier tentoongesteld).

Bron: Yiannis Desypris: 777 Griekse eilanden.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio