Marie-Madeleine en Marc gaan vanaf oktober van het leven genieten

'Den Olifant' stopt ermee

'Den Olifant' stopt ermee

De Olifant houdt op te bestaan Foto: CE

Wetteren - Het is wellicht één van de meest bekende en gewaardeerde handelszaken van Wetteren: kledingzaak 'Den Olifant' in de Van Cromphoutstraat (de 'Benedenstraat' voor de echte Wetteraars). Marie-Madeleine Vergotte (64) en Marc Balman (66) geven er in oktober de brui aan en gaan van het leven genieten, ze runnen de zaak sinds 1969. Het merendeel van de Wetteraars is er allicht één of meerdere keren binnengeweest, ik incluis, mijn trouwpak kwam zelfs uit 'Den Olifant'. Klik op de titel van dit artikel om verder te lezen.

De zaak werd gesticht in 1905 door de grootouders van Marc, niet op dezelfde plaats waar nu 'De Olifant' staat maar schuin ertegenover waar momenteel 'De Regenboog' gelegen is. Het handelspand bevatte twee delen, aan de ene kant meubels, aan de andere kant kleren. Het uithangbord vermeldde: 'Handelszaak Balman-De Winne'.

In 1935 werd de huidige 'Olifant' opgetrokken en de grootvader van Marc wilde persé een olifant boven het uitstalraam. De koloniale status van Belgie (dat in die tijd de kolonie Congo bezat)  zal hierin wel een rol gespeeld hebben.

In 1939 nam de vader van Marc de zaak over, tot in 1969, het moment waarop Marc op zijn beurt de kledingwinkel overnam. 

 Olifant4

Marc leerde de stiel van kleermaker in het Scheppersinstituut op Beirstoppel, Marie-Madeleine, die afkomstig is van Bellem, studeerde snit & naad in Aalter en volgde later nog lessen handel in de 'English Club' in de Savaanstraat in Gent, het huidige PHTI dat nu op de Henleykaai in Gent gelegen is.

Het ging hen, mits hard werken, voor de wind. In 1970 werd de zaak vernieuwd en werd de olifant in de vitrine geplaatst. In 1980 werd de winkel nogmaals vernieuwd. De meesten weten dit niet maar achter de winkel en de woonruimte hadden Marc en Marie-Madeleine ook een naaiatelier waar op een bepaald moment twaalf stiksters hun brood verdienden.

Kwaliteit stond hoog in het vaandel. Marie-Madeleine: 'De stoffen waarmee we onze broeken maakten wogen minimum 350 gram per m², bij de concurrentie was dat 250 gram of minder'. Op een dag vroeg een leverancier haar hoe het mogelijk was dat ze nog zoveel broeken verkochten; hij droeg een broek uit de zaak die vier jaar oud was en waarop niet de minste sleet zat.

 Olifant3

En toen kwamen de jaren '90: textiel werd massaal ingevoerd uit lage loonlanden en de concurrentie werd hard, alhoewel de klanten die kwaliteit prefereerden toch bleven komen. In 1995 stopten ze met de verkoop van kleren en legden zich toe op het verhuren van ceremoniekleding, een activiteit die ze trouwens ervoor al deden, dit tot op de dag van vandaag.

 Olifant2

Marie-Madeleine en Marc hebben één zoon en één kleinkind. John, de zoon, interesseert het niet om de zaak verder te zetten dus staat de winkel nu te koop. Het echtpaar gaat eind dit jaar zijn intrek nemen in een nieuwbouw appartement op het Felix Beernaertsplein (waar vroeger de 'Zotten Hond' stond).  Marie-Madeleine en Marc zijn twee sympathieke en minzame mensen, we wensen hen een rustige en leuke oude dag toe!

 Olifant1

 Olifant5

Foto's: Christine Eloot.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio