Na heel wat tegenslagen en voor 'Kom op tegen kanker'

Urbain is thuis na zijn voettocht naar Santiago De Compostela

Urbain is thuis na zijn voettocht naar Santiago De Compostela

Urbain is thuis Foto: CE

Wetteren - Op 21 juni, het begin van de zomer, vertrok Urbain Blondeel (74) te voet naar Santiago De Compostela in Spanje. Niet voor de eerste keer want hij ondernam reeds voettochten naar datzelfde Santiago, Rome, en Fatima in Portugal. Donderdagnamiddag rond 16 uur kwam hij per trein terug uit Zaventem na ruim twee maand gestapt te hebben. Klik op de titel van het artikel voor meer...

Het heeft hem niet meegezeten deze keer. Zijn karretje, waarmee hij zijn bagage wilde vervoeren liet het afweten, zijn tentje ging stuk, hij kreeg last van 'Turista' (diarree), maar toch ging hij, koppig als hij is, door tot het einde.

Urbain liet zich op zijn tocht van bijna 2.000 kilometer sponsoren. Niet voor zichzelf maar voor de actie 'Kom op tegen kanker'. Hij kan erover meespreken want Urbain is zelf kankerpatient, nog deze week moet hij zijn zoveelste kuur ondergaan om de ziekte te stoppen.

Thuiskomst Urbain3

Wat hij het meest heeft gemist tijdens zijn tocht van ruim twee maanden? 'Een lekkere Belgische Trappist en ook wel Belgische frieten want zowel in Frankrijk als in Spanje zijn die niets waard' dixit Urbain.

En wat is er zoal veranderd sinds de laatste keer? Urbain: 'Het is allemaal zoveel commerciëler geworden. Men reikt er nu ook al brevetten uit aan mensen die amper 100 km van de route gestapt hebben. Daar waar men vroeger gratis kon overnachten in de vele refuges die men onderweg tegenkwam moet men er nu voor betalen. Het is ook veel drukker geworden'.

 Thuiskomst Urbain1

Het was echter niet allemaal tegenspoed, hij heeft ook terug een hele groep nieuwe vrienden gemaakt. Ook cadeautjes had hij meegebracht: een taart uit Galicia voor de leden van 'Kom op tegen kanker' en natuurlijk presentjes voor zijn kleinkinderen.

Eerste werk was natuurlijk genieten van een Westmalle. Boudewijn Bouckaert (LDD) was één van de politici die Urbain kwam opwachten aan het station. Hij vertelde dat hij ooit ook een oorkonde kreeg om tweehonderd kilometer van 'El camino de Santiago' mee te stappen. Volgens Urbain was dat echter maar 'een oorkondeke voor toeristen'.

Thuiskomst Urbain2

Foto's: Christine Eloot

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio