Zijn gedicht 'Onvoorbereid' kon de jury het meest bekoren

Charles Ducal is de eerste laureaat van de Melopee poëzieprijs

Charles Ducal is de eerste laureaat van de Melopee poëzieprijs

De uitreiking van de eerste Melopeeprijs in het Kasteel Van Laarne Foto: CE

Laarne - Tijdens een academische zitting in het restaurant 'Kasteel van Laarne' werd gisteren de laureaat van de eerste poëzieprijs Melopee – gemeente Laarne bekendgemaakt. Het gedicht 'Onvoorbereid' van de dichter Charles Ducal werd door de jury bekroond met een prijs van 2.500 euro.

De poëzieprijs Melopee 2009 bekroont het meest beklijvende, oorspronkelijk Nederlandstalige gedicht dat in 2008 voor het eerst gepubliceerd werd in een van de geselecteerde Vlaamse literaire tijdschriften.

 Professor Frans-Jos Verdoodt, voorzitter van de jury, had de eer de laureaat bekend te maken. Het gedicht ‘Onvoorbereid’ van Charles Ducal werd gekozen uit een shortlist van 21 gedichten. De selectie van de gedichten gebeurde op een zo objectief mogelijke wijze, waarbij elk jurylid punten gaf.

Voor en tijdens de uitreiking waren er nog enkele gesmaakte muzikale intermezzo's (zie foto's).

 De laureaat

Charles Ducal, is in het dagelijkse leven beter gekend als Frans Dumortier. Hij is geboren in Huldenberg op 3 april 1952, studeerde Germaanse filologie in Leuven en was lang actief in de Marxistisch-Leninistische beweging en de Maoistische partij van AMADA. In 1987 debuteerde hij als dichter met 'Het huwelijk', twee jaar later volgde een andere dichtbundel, 'De hertog en ik'. Die laatste bundel werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gids en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Tegenwoordig in hij leraar Nederlands in het Sint-Albertuscollege in Haasrode.

 Ducal was overdonderd door de prijs en vond het een grote eer deze prijs te mogen ontvangen. Hij was onder de indruk van de short list van 21 gedichten en dit maakt de prijs nog dat ietsje specialer, vertelde hij achteraf.

 Laarne gaat voor kwaliteit

Poëzie is niet het meest populaire thema in het gemeentelijk politiek bedrijf. En toch is poëzie, net als andere kunstvormen, één van die stille facetten die de culturele eigenheid van een volk vormen. Daarom investeert een kleinere gemeente als Laarne in een poëzieprijs die in Vlaanderen zijn gelijke niet kent.

De prijs sluit aan bij de visie om kunst en kunstenaars bij het publiek te brengen. Voor de volgende editie onderzoeken we of we bij de Melopee poëzieprijs ook een evenement rond poëzie voor een ruimer publiek kunnen organiseren om deze visie nog meer kracht bij te zetten.

 Bloemlezing

Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de cultuurdienst van Laarne en kost 10 euro.

En dan nu het winnende gedicht nog:

Onvoorbereid van Charles Ducal (de laureaat).

Als alles instort in dit onooglijk huis

is de kans groot dat wij, de aandacht afgeleid

door vegen, spatten, ogen op de ruit,

ons zullen moeten melden bij de tijd.

 

Het boek zegt: de stad wordt aan de hel gelijk,

de honden zullen van hun meesters eten,

het wordt zo heet dat alle vocht verdwijnt.

Het boek is oud, men zou dit kunnen weten,

maar het sterft makkelijker onvoorbereid.

 

Wij ook hebben gezwegen, druk bezig

met het potlood in de inkt

om van het diep in ons de peilloosheid te meten

en niet te merken dat het stinkt.

Neem ook een kijkje op de website van Melopee.

 IMG_4248

 IMG_4249

 IMG_4254

 IMG_4255

 IMG_4263

 DSC_0011

Foto's: Gemeente Laarne & Christine Eloot. Met dank aan Dirk Clerick, schepen van cultuur gemeente Laarne.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio