Mustafa Kör was te gast in de Laarnse bibliotheek

© Foto bib Laarne

Vrijdag 20 november was Mustafa Kör op uitnodiging van de bib te gast in Laarne in het kader van de Week van de Smaak. In een interview met Geert Janssens vertelde Kör over zijn in 2007 verschenen boek 'De lammeren' en lichtte hij een tipje van de sluier over wat zijn volgende boek zal worden. De sfeer was gemoedelijk en met zijn zachte humor en zijn poëtische stijl wist Kör het publiek te bekoren. Tijdens de pauze werden Turkse hapjes geserveerd en ook deze werden gesmaakt door de aanwezigen.

Marc Poelman

Mustafa Kör (1976) werd geboren in Turkije en emigreerde op zijn derde naar België. Voor 'Uitverkorene', dat ten grondslag ligt aan deze roman, werd hij reeds bekroond met de extra eerste prijs voor proza voor de El Hizjra literatuurprijs.

Mustafa heeft geen diploma op zak, hij is autodidact zegt hij over zichzelf. Hij is gestopt met studeren toen hij zestien was, na de zelfmoord van zijn broer. Dat was trouwens niet zijn enige tegenslag. Hij was het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval en is nu verlamd. 'Ik heb me laten vertellen dat je als schrijver geboren wordt en moet het ook nog gaan geloven ook', vertelt hij over zichzelf. 'Ik ben ervan overtuigd dat éénieder een talent heeft meegekregen bij zijn geboorte. Alleen, de meesten ontdekken het niet. Vooraleer ik het besefte, was ik aan het pennen, verhaaltjes vertellen. Het was ook een beetje therapeutisch. Ik begon alles een beetje van me af te schrijven.'

Korte beschrijving van het boek: Umut woont in Maasland. Hij worstelt met de schimmen van het verleden. Na de dood van zijn broer Ilvas is hij in de greep van weemoed. En hij denkt vaan terug aan Agabey, zijn idyllische geboortedorp in Anatolië, waar hij Aysa heeft moeten achterlaten, de kostbare bloem in de botanische tuin der liefde. Umut heeft het idee dat de dood van zijn broer en de liefde voor Aysa iets met elkaar te maken hebben. Hij besluit terug te gaan naar Anatolië, naar Aysa, in de hoop dar te weten te komen waarom hij droefgeestig is.Umut begint aan een tocht naar het thuisland, zoals zijn vader ooit naar het beloofde land aan de Maas trok.

De lammeren is een sprookjesachtig, lyrisch geschreven roman over de ons onbekende wereld van Anatolië, en haar liefdessagen. Tegelijkertijd is het een waaier van emoties en verhalen, waarin verschillende stemmen en generaties aan het woord. komen.

Bron: Bibliotheek Laarne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus