Op dinsdag 30 maart zendt Canvas een aflevering uit over Kwatrecht

Nieuwe documentaire serie 'Publiek Geheim'

Nieuwe documentaire serie 'Publiek Geheim'

Op dinsdag 30 maart zendt Canvas een aflevering uit over Kwatrecht Foto: Foto Canvas

Wetteren - Vanaf dinsdag 23 maart zendt de Vlaamse zender Canvas een nieuwe reeks documentaires uit die handelen over onze vaderlandse geschiedenis. De reeks werd 'Publiek Geheim' genoemd en wordt gepresenteerd door Sven Speybrouck. De tweede aflevering op dinsdag 30 maart handelt over de Nazi-school in Kwatrecht.

Speybrouck gaat in Publiek Geheim op zoek naar spectaculaire verhalen uit niet eens zo ver vervlogen tijden. Hij bezoekt plekken in België waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven.In elke aflevering staat één locatie centraal. Acht weken lang laat Sven zich door experts en getuigen leiden in zijn zoektocht naar een specifiek verhaal. Een zoektocht die het verleden vaak terug tot leven wekt.

In het tweede deel bezoekt hij Mariagaard. Een grote school, een voetbalveld en rare bulten in de voortuin. Sven vraagt zich af wat dat te betekenen heeft. Er blijkt een straf publiek geheim achter deze bultjes te schuilen. Hier, in Kwatrecht bij Wetteren, ontstond immers tijdens de Tweede Wereldoorlog de enige Nazi-school in België. Een school waar kinderen van Duitsgezinde Vlamingen onderwijs kregen, samen met Duitse Hitlerjugend-jongeren. Sven laat zich via getuigenissen van twee oud-leerlingen onderdompelen in de Spartaanse sfeer van toen en ziet hoe de quote van Hitler over deze Reichsschulen ('De jeugd van de toekomst moet zo slank en rank zijn als windhonden, zo taai als leer en zo hard als Krupp-staal.') in realiteit werd omgezet. En wat voor een realiteit...

Er werd gedrild, maar ook gelachen. Er heerste discipline, maar ook kameraadschap. Voor de ene was het de hel, voor de andere de hemel. De kinderen wisten misschien weinig af van de oorlog, maar ze werden er klaargestoomd om de toekomstige Vlaamse elite uit te maken. Zij waren de leiders van morgen, en dat werd hen ook ingeprent. Tot de oorlog kantelde, en iedereen op de vlucht moest…

Niet te missen! Dinsdag 30 maart om 20u40 op Canvas: 'SS-school uit de Tweede Wereldoorlog'. Elke dinsdagmiddag is er op radio1 (rond 13u05) ook een reportage die gelinkt is met het TV-programma.

Bron: Canvas.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio