CC Nova zat afgeladen vol

Achtste 'Nacht van de Geschiedenis' was een voltreffer

Achtste 'Nacht van de Geschiedenis' was een voltreffer

Achtste Wetterse Nacht van de Geschiedenis Foto: Google pics

Wetteren - CC Nova was dinsdagavond 23 maart the place to be in Wetteren. De kaarten voor de achtste 'Nacht van de Geschiedenis' waren al weken uitverkocht en Ria van het onthaal deelde mee dat er meer dan 50 mensen op een wachtlijst stonden. Op de avond zelf dus massaal veel volk in de cc Nova en ook wat teleurgestelde mensen die toch nog probeerden binnen te raken.

Voorzitter Dirk Portier opende de avond en deelde mee dat Arsène Goedertier nog voorzitter van het Davidsfonds van Wetteren geweest was. Velen hadden dan waarschijnlijk ook gedacht dat Portier ging weten waar het schilderij verborgen was, maar hij moest hen teleurstellen, het geheim was niet van voorzitter op voorzitter overgedragen.

Rudy Pieters, de spreker van de avond, auteur van een boek over de zaak de 'Rechtvaardige Rechters', vroeger journalist en vandaag werkzaam in de cultuurmanagementsector in Gent, begon zijn voorstelling met een foto van de maan. Arsène zou namelijk al in de jaren 1930 voorspeld hebben dat er ooit mensen naar de maan zouden reizen. Rudy riep iedereen verder op om de ‘Da Vinci Code’ in de prullenmand te werpen, want de kwestie rond de diefstal en Arsène is veel spannender dan een Amerikaan ooit kan verzinnen. Zo leidde hij zijn spannend detectiveverhaal in.

In het eerste deel vertelde Pieters over de diefstal zelf, daarna over het onderzoek naar de dader om af te sluiten met het belangrijkste en grootste luik: het Wetterse verhaal. Hij maakte een wandeling met het publiek naar de woning van Goedertier in de Wegvoeringstraat. Naar het Werkmanshuis rechtover deze woning, dan via de garage De Graeve op de Markt naar het Gemeentehuis en de Kerk, in de Kerkstraat ging men op zoek naar het café waar een belangrijke getuige de chauffeur sprak die de dief vervoerde op de avond van de diefstal. Verder ging het naar de Tekenacademie om uiteindelijk ook nog stoffenzaak Lorré in de Stationsstraat en het Stationsplein aan te doen.

Via de getuigenissen van de echtgenote van Arsène Goedertier, de dienstmeid en vele andere getuigen die uit het gerechtelijk dossier naar voren kwamen, en op een meesterlijke wijze geacteerd werden door de professionele toneelspelers van 'Vrank en Vrij', kwam het verhaal echt tot leven. Alle toneelspelers brachten hun figuur op fantastische wijze in beeld. Vooral de weduwe van Arsène, gespeeld door Lieve Van Den Bogaerde, zal niemand meer vergeten.

Topster van de avond was echter Margriet Van Landuyt. Deze kranige 90-jarige Wetterse, vertelde op videoband over haar relatie met Arsène Goedertier, een buur van haar ouders. Over zijn persoonlijkheid, zijn begrafenis en de reacties na de bekendmaking over zijn mogelijke rol bij de diefstal. Deze dame bracht een prachtig beeld en zorgde ervoor dat deze nacht een voltreffer werd.

En ja, op het einde kreeg iedereen natuurlijk kippevel toen het doek opging en daar het teruggevonden paneel op een schildersezel stond. Wetteren had na 75 jaar weer rust, het paneel is terecht! (Het is natuurlijk niet het echte exemplaar en ik vermoed dat het de verbluffende replica is die wijlen Maurice Verstuyft schilderde). Maurice, waarmee ik dikwijls een gesprek had, bleef tot het einde van zijn levensdagen trouwens beweren dat de zogezegde 'copie' in Sint-Baafs in Gent het 'echte' en originele exemplaar van de 'Rechtvaardige Rechters' is.

Het Davidsfonds mag terecht superfier zijn op deze opnieuw geslaagde 'Nacht van de Geschiedenis'!
 

Met dank aan gemeentearchivaris Jeroen Trio.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio