75 jaar geleden werd Het Lam Gods gestolen

Zaterdag 15 mei staat Wetteren in het teken van de Rechtvaardige Rechters

Zaterdag 15 mei staat Wetteren in  het teken van de Rechtvaardige Rechters

Foto: Christine Paepe, Karel Mortier, Lieve De Gelder, Stijn Vandeplas en Jeroen Trio

Wetteren - Op 11 mei 1935 verschenen er al vlug gele affiches over 'De Stoutmoedige Gediefte'. Onbekenden hadden 2 delen van het doek De Rechtvaardige Rechters gestolen uit de St-Baafskathedraal in Gent. Het eerste deel werd al gauw teruggevonden, maar Het Lam Gods blijft tot op de dag van vandaag onvindbaar. Al gauw werd Wetteraar Arsène Goedertier als hoofdverdachte aangeduid. Voor hij echter de schuilplaats van het paneel kon vertellen, blies hij zijn laatste adem uit.

Nu, 75 jaar later organiseert het Gemeentebestuur Wetteren Het Rechtvaardig Rechtersevenement op 15 mei.  Heel de dag zijn er in het centrum diverse gratis evenementen te beleven.

Zo zal Rudy Pieters, auteur van het boek 'De Wraak van het Lam Gods' een begeleide wandeling gidsen. 
In De Poort vindt een grote theorieënbeurs plaats, waar je kan discussiëren met verschillende mensen die hun eigen mening hebben waar het gestolen paneel zich kan bevinden.
De hal van het gemeentehuis wordt het decor van een tentoonstelling omtrent kunstwerken die door Het Lam Gods geïnspireerd werden.  Ondermeer beeldend kunstenaar Gerard Godal zal zijn werk hier tentoonstellen.  Ook de kopie van Wetteraar Maurice Verstuyft zal aanwezig zijn. 
Beneden in de raadzaal wordt dan een overzichtstentoonstelling gehouden over wat de rol van Wetteren was in heel deze historie.  Veel van dit materiaal wordt trouwens voor het eerst vertoond. 

In de foyer van De Poort gaat men dan op zoek naar een dé perfecte uitvoering van een Wetters streekgerecht; dit in navolging van de Wetterse vlaaien van Ann Blancquaert die vorig jaar het label 'Goedgekeurd door de Rechtvaardige Rechters' kregen.
Nu gaat men op zoek naar het beste stoofvlees of stoofpotje met lamsvlees, en dit op basis van het welbekende Lam Godsbier.  Wie deze wedstrijd wint, mag rekenen op eeuwige roem in het Wetterse en omliggende streken. 
De winnaars worden in september bekend gemaakt. 

Van 11 tot 31 mei vindt er een puzzelzoektocht plaats, er werden op ware grootte 2 puzzels gemaakt van het gestolen paneel, daar werden 16 puzzelstukken van A4-formaat van gemaakt en die stukken werden overal in Wetteren verstopt.  De bedoeling is uiteraard de locatie van zoveel mogelijk stukken te vinden.  Op 15 mei worden toruwens 6 bijkomende tips bekend gemaakt.

Op diverse locaties worden de hele dag door lezingen, panelgesprekken en dialogen georganiseerd.  De opmerkelijkste wordt in de trouwzaal van het gemeentehuis georganiseerd, daar houdt Lam Gods-speurder Karel Mortier een gesprek met Lieve De Gelder, schepen van cultuur, erfgoed en toerisme.
Karel Mortier was gisteren in Wetteren aanwezig, een kranige 80-er die nog steeds met passie en gedrevenheid over de zoektocht vertelt. 
Zoals hijzelf zegt is hij stomweg gefascineerd geraakt door de diefstal.
Toen hij in de jaren 50 een eindwerk moest maken voor zijn opleiding criminologie, kreeg hij de opdracht de zaak van de Rechtvaardige Rechters te bespreken, een zoektocht die hem al snel naar Bremen leidde, daar bleek dat een zekere Mr. Cohn, een Duitser die zelf een onderzoek was begonnen, over meer informatie beschikte dan het Gentse gerecht.
Door de jaren heen verspreidden zich diverse theorieën, en vandaag de dag zouden er 330 plaatsen zijn waar Lam Gods zich kan bevinden.
Karel Mortier zegt : 'Een eerste schifting of je met een serieus onderzoek of niet te maken hebt, kan je op volgend criterium maken, sommige geschriften spreken over het feit dat het doek zou opgerold zijn, dit is onmogelijk, want het ging hem wel degelijk over een houten paneel.' 
De rest van zijn verhaal vertelt hij zelf verder op 15 mei.

Het dagprogramma wordt afgesloten met De Laatste Show in de St-Gertrudiskerk en een duistere wandeling.

Het volledige programma met exacte tijdstippen en locaties, kan u hier vinden. 

Info en reserveringen kan je doen bij Toerisme Wetteren, tel : 09 366 31 04 of via email : toerisme@wetteren.be

Website : www.rechtvaardigerechters2010.be

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio