Doodgeboren kindjes krijgen naam bij sterrenboom als levende herinnering

Doodgeboren kindjes krijgen naam bij sterrenboom als levende herinnering

Foto: Abbin

Essen - Op de zes begraafplaatsen van Essen plant de gemeente een sterrenboom als herdenking van doodgeboren kindjes. De gemeente voorziet voor alle ouders die tijdens de zwangerschap hun kindje verloren de mogelijkheid om gratis een naamplaatje te voorzien bij de sterrenboom.


Een zwangere vrouw heeft al snel een sterke band met het kindje in haar buik. Als het dan abrupt weggenomen wordt, veroorzaakt dat een immens verdriet. Ook een prille zwangerschap kan voor veel pijn zorgen. Momenteel kunnen enkel baby’s die na 180 dagen zwangerschap levenloos geboren worden een naam krijgen. “Dat is hard”, zegt gemeenteraadslid ­Brigitte Van Aert (CD&V). “Het lijkt wel of de andere baby’s niet bestaan hebben. Terwijl het verdriet van de ouders ook ongelooflijk groot is, ongeacht de duur van de zwangerschap. Gelukkig is men hard aan het ijveren om dat aan te passen, zodat ook die kindjes een naam krijgen.”

Stermagnolia stellata

Elke begraafplaats krijgt binnenkort zo’n mooie boom, die symbool staat voor kinderen die het levenslicht nooit hebben kunnen ervaren en de gedachte aan hun sterrenkindje levendig houdt..
“We hebben gekozen voor een stermagnolia stellata”, zegt Van Aert. “Het is een tengere boom die tot twee meter hoog groeit en mooie witte stervormige bloemen draagt. Hij moet voldoende ruimte krijgen om te groeien zonder andere zerken te beschadigen. We hopen dat de boom ouders zal helpen in hun rouwproces. Bij de sterrenboom zal de zuil staan waar ouders een gedenkplaatje kunnen plaatsen, met daarop al dan niet de naam en geboortedatum van het kind gegraveerd.”

Symbolische herdenking

De zes begraafplaatsen in Essen krijgen nu dus een sterrenboom. Daaronder kunnen ouders een naamplaatje plaatsen om hun doodgeboren kindjes te herdenken, hun verdriet te uiten en er steun vinden.


Het naamplaatje is slechts een symbolische herdenking. Het kindje wordt er niet echt begraven. Indien men een echte begraving wenst, dan kan dit in het kinderperk op één van de zes begraafplaatsen.
Enkel naambordjes gemaakt in opdracht van het gemeentebestuur mogen bij de boom geplaatst worden. Andere aangebrachte tekstbordjes of andere uitingsvormen (zoals foto’s, stenen, brieven, knuffeldieren, bloemen, planten, constructies, persoonlijke aandenkens en dergelijke) zijn niet toegestaan om de sereniteit te behouden.

Gratis naamkaartje aanvragen

Een gratis naamkaartje aanvragen kan door het online formulier in te vullen. De dienst begraafplaatsbeheer zal verder contact met u opnemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio