Ooievaar loopt statig rond tussen de koeien

Essen - Het is geen alledaags zicht, maar op Den Uil in wijk Horendonk worden ze er stilaan aan gewend. Sinds kort loopt er een ooievaar rond op de weide van boer Jan Uytdewilligen.

De vogel streek er enkele weken geleden neer samen met een achttal andere ooievaars. Maar die vlogen na een rustpauze door naar andere oorden.

Buurtbewoners en toevallige passanten genieten volop van dit toch wel bijzonder zicht. Je ziet niet immers alle  dagen een ooievaar die tussen de koeien loopt. Ook Stefan Deckers komt met zijn kleinzoontje Juun (3) een kijkje nemen. "Hier op Horendonk hebben we dit nog niet vaak meegemaakt", zegt hij. "Het is toch wel bijzonder om de vogel in de natuur te kunnen spotten."

Ook Corry Verhulst is verbaasd het dier hier aan te treffen. "Het is prachtig om te zien", zegt. "Toch heel anders dan dat je een ooievaar ziet in de dierentuin. Schitterend gewoon."

De ooievaar is op het eerste zicht niet van plan om verder te reizen. Nochtans oogt de grote vogel gezond. Hij is ook geringd. Hij loopt statig rond tussen de grazende koeien en eet zelfs een hapje mee. "De weide is hier drassig en er springen heel wat kikkertjes rond", zegt boer Jan. "Voeding heeft de ooievaar dus genoeg. Drinken doet hij uit de waterbak, net zoals de koeien. Het dier is niet schuw want komt regelmatig ons erf opgelopen. 's Avonds gaat hij op stok op de nok van onze boerderij. Het is toch bijzonder. En nee, we hebben geen baby's besteld. Daarvoor moet het dier elders zijn", lacht de boer nog. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio