"Zeg niet zomaar pompoen tegen een POMPOEN!"

"Zeg niet zomaar pompoen tegen een POMPOEN!"

Foto: Margo Tilborghs

Essen - Wildert werd dit weekend weer overspoeld door pompoenen in alle vormen en maten. Het dorp was gesierd met pompoenen in alle vormen en maten. Naast de stoet en de vele randactiviteiten vond er ook nog het Belgisch Kampioenschap pompoenwegen plaats.

De 19de pompoenfeesten werden weer een knaller van formaat. En dat mag je ook letterlijk nemen. Want de kolossen van pompoenen waren niet van de minsten. “Heel wat pompoenkwekers hebben gedurende het kweekseizoen hun uiterste best gedaan om een zo groot mogelijke pompoen te kweken”, zegt Marc Maas, voorzitter WOK in Wildert. “Dankzij hun inzet konden we ook dit jaar weer het Belgisch Kampioenschap pompoenwegen organiseren. Maar liefst 32 reuzenpompoenen afkomstig uit Essen, Kalmthout, Kasterlee, Meer, Zottegem en Herne gingen de strijd aan. De uiteindelijke winnaar werd Jan Biermans uit Kasterlee. Zijn pompoen, een kolos van maar liefst 970,2 kilo, werd gekroond tot Belgisch grootste en zwaarste pompoen."

500 liter soep

Zondagochtend ging traditioneel de pompoenstoet weer uit. De weergoden waren de pompoenfeesten gunstig gezind want de stoet trok door de Wildertse straten onder een blauwe hemel. De pompoenen lagen te pronken op de grote praalwagens en de kleine kinderwagentjes. De creativiteit en de fantasie was groot. Zo zag je schattige prinsjes en prinsesjes, muzikale pompoentjes met gitaar en zelf wandelende wc-poten. En uiteraard was het al oranje wat de klok sloeg. Of wat had u gedacht?

Onderweg werd maar liefst 500 liter pompoensoep uitgedeeld aan de bezoekers die langs de kant van het parcours stonden de genieten van al dat moois. Steltlopers, drumbands, vendelzwaaiers, heksen en ezeltjes passeerden de revue.

Pompoenen wegen

Na de optocht gingen de feestelijkheden verder op de feestweide achter de Bakkersmolen met onder andere een papegaaienact, majoretten, de Country Spirit Dancers, een steltengevecht en een Trial Bike. En wie durfde kon ook nog een duovlucht maken over het pompoendorp maken met een paramotor.


Het weekend eindigde met de uitslag van de zwaarste pompoen onder de plaatselijke pompoenkwekers. De eerste prijs ging naar Gerard Mees uit Kalmthout met een pompoen van 542,9 kg. Tweede werd Patrick Vandoren uit Essen met een pompoen van 514,4 kg. Op de derde plaats eindigde Jos Marijnissen uit Essen met een pompoen van 469,9 kg.


‘‘Dankzij de inzet van velen konden we voor de 19de keer onze Pompoenfeesten organiseren’’, zegt Marc Maas nog als voorzitter Wok, Pompoenfeesten.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio