Het levensverhaal van Jan Goossenaerts

Familie Goossenaerts-Van Ginneken omstreeks 1917. Boven vlnr: Jan (°1900), Adriaan (°1898), Marie (°1896), Melanie (°1903). Onder vlnr: Louis (°1908), Corneel, vader jef (°1875), moeder Trien Van Ginneken (°1874), Dymhna (°1911), kleine Frans. Foto: Jaarboek De Spycker 2007

ESSEN - Met zijn 111 jaar was Jan Goossenaerts de oudste inwoner van Vlaanderen en de oudste man van Europa. 'Hij was geboren en getogen in Essen', aldus burgemeester Van Tichelt. De gemeente was fier op haar ouderdomsdeken.

Geboren in 1900
Op 30 oktober 1900 werd Jan Goossenaerts geboren op den Heiblok op de wijk Horendonk als derde kind van Jozef Goossenaerts en Joanna Catharina Van Ginneken (Trien in de volksmond). Het gezin telde acht kinderen (vijf zonen en drie dochters). Jan was de tweede zoon.

Boerenknecht
Zoals alle kinderen in die tijd moest ook Jan na zijn plechtige communie gaan werken. Fabrieken waren er in de noorderkempen nauwelijks of niet en Jan ging zoals zoveel jonge mannen bij den boer werken als boerenknecht. Hij kwam eerst terecht als koewachter bij Louis van Loon en later op de hoeven van Petrus Van Riet, in de volksmond Peer Vandriet.

Geen goesting
In 1917 of op zijn 17de jaar kreeg Jan een oproep om zich te melden op het gemeentehuis in Kalmthout bij de Duitse bezetter. Daar moesten alle jonge mannen zich regelmatig melden ter controle. Maar Jan vluchtte naar Nederland. ‘Ik had geen goesting om voor den Duits te werken. Mij sturen ze niet weg’, zei Jan.

Vader Jozef Goossenaerts was niet goedgezind over die eigenwijze beslissing van zijn zoon en vreesde misschien voor de gevolgen of voor represailles. Omdat Nederland in W0-I neutraal was kon Jan ongestoord op enkele kilometers van zijn ouderlijk huis in Rucphen opnieuw bij een boer aan de slag als 17-jarige.

'Ik verstond er geen lap van'
Eenmaal de oorlog afgelopen had het Belgisch leger weer soldaten nodig. Op 1 december 1920 werd Jan onder de wapens opgeroepen als 20-jarige. Hij werd gekazerneerd in Namen, waas alles eentalig Frans was. ‘In het begin verstond ik er geen lap van en ik heb er ook nog een maand in het hospitaal gelegen, door een reuma-aanval’, zo vertelde hij in een interview.

Metsen-diender
Terug van het leger ging Jan van 1921 tot 1927 in de stad werken als metsen-diender. In die tijd verdiende hij zo’n 3 Belgische frank per week. In 1928 besloot Jan evenwel om terug te keren naar Essen en opnieuw aan de slag te gaan bij zijn vroegere werkgever Peer Vandriet als boerenknecht.

Vrijgezel af
Zoals zovele boerenknechten bleef ook Jan relatief lang vrijgezel, wegens geen geld om een gezin te onderhouden. Maar op 18 januari 1930 was het dan toch zover. Hij was 29 jaar en huwde Katrien Van Meel.

Vijf kinderen
Nog in dat eerste huwelijksjaar werd hun eerste kind geboren, Maria en één jaar later Irma. In 1936 zag Marcel als oudste zoon het levenslicht en twee jaar later in 1938 Frans. Zeven jaar later of in 1945 op het einde van WO-II werd Jef geboren. Kleinkinderen kreeg Jan enkel van zijn twee oudste zonen Marcel en Frans, vijf in totaal. Die zorgden wel voor 13 achterkleinkinderen. In totaal kon Jan bogen op zeven viergeslachten.

 

 

Bron: Jaarboek 2007 ‘De Spycker’ – Guy Van den Broek - Kon. Heemkundige Kring Essen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio