Campagne 'BesteBuren' als een liefdesverklaring aan de Nederlanders

De initiatiefnemers Foto: Michel Van Mullem

Overijse - 'Nederland en Vlaanderen zijn beste buren. We delen een taal en we wonen dicht bij elkaar maar - zoals dat met buren gaat - we ontmoeten elkaar te weinig. Dat is jammer, want we hebben elkaar zo veel te bieden, nu en in de toekomst', hoorden we in De Bosuil in Jezus-Eik op een persconferentie. BesteBuren is dan ook meteen een grootschalige sensibilisering om het Oranjegevoel te mixen met de Vlaamse eigenheid.

'BesteBuren is een campagne op initiatief van de Vlaamse en de Nederlandse regering naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de culturele akkoorden tussen beide gemeenschappen', klinkt het.   Het is ook de gedroomde aanleiding om te bouwen aan een stevige(re) band tussen de Vlaamse en de Nederlandse gemeenschap in de Druivenstreek (de Zuidoostelijke rand van Brussel). 

'Met “BesteBuren Druivenstreek” willen wij een sociaal-cultureel festival opzetten waarbij tal van lokale partners een onderdeel organiseren', zei Geoffrey Heyrbaut, centrumverantwoordelijke van GC De Bosuil. 'Het programma bevat nu al bijna 20 activiteiten waaronder concerten, tuinperformances, theatervoorstellingen, een lezing, een tentoonstelling, een schoolproject, twee spelactiviteiten, … Met namen als Stoomboot & Maaike Ouboter, Lennaert Maes, Spinvis, Theater Koeterwaals, Els Witte, Martijn en Stefaan Blaak, Fred Delfgaauw, Stichting “Het portret spreekt”, … zullen we een breed publiek aanspreken'.

Laagdrempelig

De organisatoren hebben gekozen voor een laagdrempelig programma waarbij uitwisseling en het betrekken van beide gemeenschappen centraal staan. 'Kwaliteitsvolle en zorgvuldig uitgekozen culturele producties worden ingezet als middel om gemeenschap te vormen', klinkt het deftig. Het programma loopt van september 2015 tot juni 2016.

BesteBuren Druivenstreek is vooral ook een zeer breed samenwerkingsverband.  De coördinatie van het hele project ligt bij GC de Bosuil, het gemeenschapscentrum van vzw “de Rand” in Jezus-Eik. HTC Oranje International en De Nederlandse Vereniging Te Brussel in Tervuren, zijn beide mede-initiatiefnemer, en hebben het hele project mee vorm gegeven. De gemeentebesturen van Overijse en Tervuren verleenden hun medewerking en volgen de stuurgroep mee op.

De dorpsraad Jezus-Eik toonde meteen ook interesse en heeft een groot deel van het programma voor hun rekening genomen. Ook CC Den Blank speelde in op het thema bij het opmaken van hun programma. Daarnaast zijn er tal van verenigingen mee op de kar gesprongen: Fotoclub Kreatief, de Overijse Concertband,  de kennisbeurs en de Bridgeclub Bosuil.

De Vlaamse cel Vlaamse Rand werd bereid gevonden om het project financieel te ondersteunen, en de Basisschool Prinses Juliana zal hun volle medewerking verlenen in de promotie.  BesteBuren Druivenstreek krijgt een eigen digitale nieuwsbrief en Facebookpagina. 'We willen deze spijzen met wist je datjes’, spreuken en citaten die enigszins zullen verwonderen', klonk het tot slot.

Meer info of inschrijven op de nieuwsbrief kan via www.debosuil.be/besteburen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio