Michel Joly (N-VA): 'De zwakte van de franstaligen in Hoeilaart is de sterkte van de meerderheid'

Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart - Het laatste interview dat we met burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) hadden, schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. En niet in het minst bij de oppositie die het als komkommertijdvoer zag of zelfs de neerslag van een vriendschappelijk onderonsje. Diezelfde journalist ging deze keer met Michel Joly koffie drinken in Hola op het Gemeenteplein. Kwestie van ook bij een opposant ons oor te luisteren te leggen over een aantal politieke issues en evenzeer om een balans op te maken halverwege de lopende legislatuur. En dan komen er gauw wel enkele zeer bekende dossiers op tafel.

- Laten we echter van wal steken met Myriam Warson, uw huidige voorzitter. In De Serrist lazen wij een dringende uitnodiging voor een bezinningsmoment gericht naar leden en sympathisanten...  Is dat paniekerig of de gewone gang van zaken?

Michel Joly: 'Neen, dat is niet paniekerig. We zijn half weg de huidige legislatuur. De eerste drie jaar van het zittend bestuur zijn achter de rug. We zijn destijds met de CD&V naar de verkiezingen gegaan en we willen van onze leden -of zij die ons goed gezind zijn- horen hoe zij ons werk beoordelen. We stuurden leden en sympathisanten een uitnodiging in de vorm van een leeg blad. 'Dat is de agenda. Kom eens af, kom ons vertellen hoe we bezig zijn, waar we naar toe moeten, hoe voelt dat allemaal voor ieder vanuit zijn/haar eigen insteek. Hoe zetten we de N-VA weer op de kaart. Moeten we die N-VA weer op de kaart zetten? Moet dat in een andere vorm, vinden jullie dat we goed bezig zijn. We willen een open gesprek. PRO Hoeilaart heeft trouwens ook zo'n denkdag gehouden.

- Helemaal niet gestuurd dus?

'Neen, juist niet. Myriam gaat dat debat leiden. Zelf ga ik er niet zoveel zeggen, tenzij er specifiek vragen aan mij gericht zijn. Er is geen agenda'.

-Myriam Warson is bij jullie de fakkeldrager?

'Myriam is voorlopig de fakkeldrager. Ik was een aantal jaren voorzitter maar mocht dat niet meer zijn  omdat ik gemeenteraadslid werd. Statutair mogen gemeenteraadsleden geen voorzitter zijn tenzij bij gebrek aan kandidaten. Vanuit de partij wordt aangedrongen om zoveel mogelijk mensen een taak te geven. Tegen wil en dank werd dat dus Myriam. Zij is nu ook OCMW-raadslid dus moet ze op haar beurt ook vervangen worden. Het is echter niet evident om mensen te vinden die willen opkomen. Dit is evenwel het goede moment om onszelf in vraag te stellen al wordt het moeilijker en moeilijker om mensen te vinden die actief willen meedenken'.

- Hoe is dat zo gekomen, denk je?

'Je krijgt een stempel op je voorhoofd en dat is minder leuk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf heel lang heb nagedacht voordat ik heb toegezegd om in de politiek te gaan. Ik moet tegelijkertijd ook bekennen dat ik het allemaal een beetje onderschat heb. Intussen heb ik mijn eigen zaak (wijnhandel Holar & Isca, nvdr.) maar de mensen blijven me zien als die van de N-VA. Terwijl ik ook gewoon papa ben, Michel voor mijn kameraden, zaakvoerder,... En toch blijf je die politieke stempel voelen. Da's de negatieve kant van het politieke bedrijf. Je wordt in een hoekje geduwd en eigenlijk wil je dat niet. Ik heb het daar moeilijk mee'.

- En toch ervaar ik je als een verbeten opposant in de Hoeilaartse gemeentepolitiek...

'Ik doe dat niet voor de N-VA, ik doe dat voor Hoeilaart. Ik ben mijn hele leven al actief in Hoeilaart. Ik was bij de scouts, later groepsleider bij de scouts, heb de druivenfeesten mee georganiseerd.,.. omdat ik mijn steentje wil bijdragen. De N-VA is de kapstok waarbij ik denk het best bij te horen. Een partijbeest ben ik niet. Ik heb zelfs iets tegen partijmensen. Of het nu liberalen of christen democraten zijn'.

Taal

- Wat sprak je dan aan bij de N-VA ?

'Het taalelement. Ik vind taal in een samenleving heel belangrijk. Taal is wat afgesproken wordt in de ploeg, is de belangrijkste spelregel. Bij voetbal is er afgesproken dat je ploeg elf spelers bevat. Als je niet meer met elkaar kunt communiceren, kun je ook niet samen in een vereniging zitten. Ik ken mensen uit Kraainem en Wezembeek-Oppem uit de tijd dat ik nog bij DHL werkte. Wel, in Kraainem zitten alle Nederlandstaligen in het cultuurcentrum. Er is geen enkel café meer waar je Nederlands hoort. Stel je voor... Vlamingen moeten er beroep doen op een zaaltje in het cultuurcentrum. Wij hebben hier een rijk verenigingleven. Ik vind dat super belangrijk in een gemeente. En taal is daarbij van kapitaal belang'.

- Wist je dat men hier in Hoeilaart een beetje bang werd van de N-VA na de illustere verschijningen van nationaal voorzitter Bart De Wever in de media...

'Hoeilaart heeft geen sterke franstalige oppositie. In Overijse zijn die wel gegroepeerd. Hoeilaart heeft dat absoluut niet. En al die franstaligen haalt Tim Vandenput binnen. Of juister: 90 procent van hen stemmen voor de lijst van de burgemeester. De kans is groot dat Franco in 2018 niet meer op komt. Dat betekent dat ook die paar honderd franstalige stemmen voor Bursatoook naar Vandenput gaan. De zwakte van de franstaligen is de sterkte van de meerderheid hier. Waardoor ook geen 'extreme' N-VA-stemmers zijn. We liggen op vijf kilometer van Overijse... die puur Vlaamse lijst van de burgemeester heeft daar wel de meerderheid. In Hoeilaart is dat op dit moment ondenkbaar. Bizar, hé?

- Al dachten velen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Hoeilaart: kijk uit, daar is de N-VA!

'Dat hadden wij ook een beetje gehoopt...'

- Vandaar de uitspraak van Tim Vandenput dat jullie nog steeds niet bekomen zijn van de uiteindelijke uitslag...

'Klopt, dat heb ik ook geschreven in mijn reactie op het interview dat je met hem had. We waren best ontgoocheld, inderdaad. Ik dacht dat we toen een goede lijst hadden. Ik vind onze gezamenlijke voorbereidingen met de CD&V van een gemeenteraad nog steeds erg leuke bijeenkomsten. Ik ga daar heel graag naar toe. Er zijn nooit conflicten al zijn de aandachtspunten verschillend al heeft iedereen het recht een punt uit zijn interessesfeer aan te brengen. Dat gebeurt allemaal bijzonder vriendschappelijk'.

Podium

- En het heeft allemaal nog zin want soms hoor ik geweeklaag omdat jullie niet gehoord worden.

'Ja, als je dan met die punten naar de gemeenteraad trekt, volgt de ultieme frustratie. Alles wordt daar door de meerderheid gewoon weggelachen. Ik erger me daar mateloos aan. Het ergste is -en misschien is dat wel een bruikbare titel voor je artikel- het principe dat Tim Vandenput hanteert is: ik heb d'office altijd  gelijk. Wij altijd ongelijk omdat het niet uit hun hoek kwam. Ik snap dat helemaal niet. Zaken die wij opwerpen en die toch inhoudelijk d'r vaak 'op'zijn, veegt men van tafel. Een voorbeeld uit de laatste gemeenteraad: het nieuwe uitleenreglement werd ter goedkeuring voorgelegd. In het reglement staat dat het mobiele podium niet door Hoeilaartse verenigingen kan ontleend worden. Omringende gemeenten mogen het podium WEL huren. Zo kan een jeugdbeweging uit Jezus-Eik bijvoorbeeld via Overijse aan ons podium komen terwijl onze jeugdbewegingsgroepen het kunnen vergeten. Ik heb daar een probleem mee en ik zei dat op de gemeenteraad maar dat werd het weggelachen. En dat los van eerder liberale items die ze dan goedkeuren, maar dit? Dit is toch van een pure algemeenheid, wars van elke partijpolitiek. Wij toonden aan wat het gevolg was van dit reglement en toch kreeg het groen licht. Het is toch onze taak om nieuwe reglementen  nader te bekijken om eventuele hiaten te ontdekken en dat te signaleren, er aandacht voor te vragen. Misschien is er wel iets over het hoofd gezien. Het is al bij al misschien een onnozel puntje al toont het duidelijk aan hoe onze eigen verenigingen naderhand benadeeld worden. Onze tussenkomst lokt enkel gelach uit'.

 -  Dan werd er op de laatste gemeenteraden nogal wat afgelachen...

'Wel, die laatste was geen aangename, neen. Aanleiding was jouw interview met de burgemeester waarin hij naar ons uithaalde. We waren allemaal behoorlijk op onze pik getrapt. Ik vind dat je dat als burgemeester niet doet op die manier. Moest het de fractieleider dan nog zijn... Maar hij is ook mijn burgemeester. Zo uithalen doe je niet. Het is overigens ook niet correct. Zeggen dat Wim Laureys zijn dossiers niet kent?! Als er iemand in de gemeenteraad zit die zijn dossiers heel goed kent, dan is het Laureys wel.'

- Waarom gebeurt dan zoiets?

'Dat begrijp ik niet. Ik zat met Tim (Vandenput, nvdr.) in de lagere school. Ik ken hem dus al lang. Soms begrijp ik zijn houding, zijn handelswijze totaal niet. Er is toch geen enkele reden om zo met elkaar om te gaan. Er was ons beloofd dat we regelmatig met alle fractieleiders bijeen zouden komen. Dat gebeurt niet. Ik vind hem geen teamspeler maar iemand die bang is dat een ander scoort. Onder de mensen is hij zelfzeker maar op de gemeenteraad zit hij voor het minst op zijn paard'.

Verzoenend

- Ik weet uit goede bron dat jullie oppositiepartner, met name de CD&V, ook een korte lont heeft...

'Dat is de aard van het beestje. Als het Jan (Van Assche, nvdr.) niet aanstaat wordt hij zowaar gek. Tim en Jan zijn bovendien water en vuur. Tja, en omdat het van Jan komt is het per definitie verkeerd. Ik zou Jan zijn stijl nooit hanteren al zit hij er soms ook 'boenk' op. Wilfried Van Raemdonck (PRO Hoeilaart, OCMW-voorzitter, nvdr.) kan ook zo van die 'cassante' opmerkingen maken'.

- Die gemeenteraadsvergaderingen zouden een bron van inventiviteit moeten zijn maar vaak hoor je vooral over verbaal wapengekletter...

'De laatste bijeenkomst was alles behalve leuk. Het publiek zal zich misschien hebben vermaakt al vonden wij dat er niet de juiste ingesteldheid heerst om zinvol te vergaderen. Als burgemeester zou ik meer verzoenend zijn'.

- Hoe loopt jullie huwelijk met de CD&V?

'Lokaal heel goed. Of dat dit zal vertalen in een nieuwe kartellijst daar heb ik zo mijn twijfels over. Puur menselijk is dat oké. Binnen N-VA zijn er evenwel stemmen die de samenwerking in twijfel trekken. Die liever alleen naar de kiezer willen stappen. Els (Menu, nvdr) en ikzelf zouden echter nooit zo ver gestaan hebben zonder de vier CD&V'ers waarmee we tot nu toe hebben samengewerkt. Telkens op dinsdag voor de gemeente gaan we allen samen eten. We koppelen het nuttige aan het aangename. Je hebt dan ook niet het gevoel dat de ene er mijn zijn CD&V- en de andere met zijn N-VA-pet op zit. En iedereen krijgt dan zijn items op zijn bord; ik krijg steeds toerisme, een ander cultuur enzoverder'.

Troeven

- Het woord 'toerisme' valt. Inderdaad jouw dada, want je trok de afgelopen jaren meermaals aan de bel wat dat betreft.

'Los van Els (Schepen Uytterhoeven, Open Vld, nvdr.)-want ik vind haar een aangename madam- vind ik dat ze geen goed werk levert. Dat heeft niets met de persoon te maken, wel met haar beleid. Had ik schepen van toerisme kunnen zijn -en dat had ik heel graag gedaan- dan zou ik heel andere dingen hebben aangepakt'.

- Zoals?

'We hebben hier heel wat troeven. Ik weet dat uit mijn werkervaring bij meeting- en incentive beurzen. Daar is men steeds naar originele plekken en bestemmingen op zoek. Wel, Hoeilaart is daar een uitstekende plek voor; hier komen vergaderen, serristen bezoeken, mooi gemeentehuis, horeca, wellness,... Horeca, nog zoiets. In Hoeilaart laten ze een horecabeleidsplan door een bureau opstellen. Excuses, maar een beetje bevoegde schepen kan zoiets zelf schrijven. En als je dat zelf niet kunt, ga dan te rade bij steden of gemeenten die dat wel hebben en pik je eruit wat je zelf interessant vindt. Zoiets uitbesteden voor 20.000 euro daar is mijn verstand te klein voor. Even Google raadplegen en je krijgt er zo een paar voor je ogen'.

- Over de plannen voor de heraanleg van het Gemeenteplein zijn jullie ook niet gelukkig?

'Het is niet omdat je je gemeenteplein gaat heraanleggen dat de middenstand 'een boust' zal krijgen. Je moet je toerisme-, horeca- en middenstandsbeleid afstemmen op dat plan'.

- Geven jullie eigenlijk voldoende ruchtbaarheid aan jullie visie op dergelijke hangijzers?

'We houden onze goede ideeën echt niet voor onszelf, hoor!'

- Al vinden ze geen ingang.

'Omdat het van ons komt'

- Is het niet zo dat je kiezers of aanhang verliest door jullie onophoudelijke negatieve houding, jullie imago van criticasters?

'Ik vind niet dat we negativisten zijn. Misschien komt dat wel zo over. We zijn er ons wel van bewust dat we daar waakzaam moeten bij blijven. Niet steeds alles niet goed vinden. Dat we met alternatieven komen. Persoonlijk heb ik zo heel veel tijd en energie gestopt in een alternatief plan voor het Gemeenteplein. Het blijft moeilijk om als oppositieraadslid telkens opnieuw met dingen voor de dag te komen waarvan je achteraf vaststelt dat ze er toch niets mee doen. Weet je... buiten Sylvie Gahy, John Kumps, Sylvia Brinkhof en Jos Goossens weet niemand wat op een gemeenteraad gebeurt. Deze vier mensen zitten het vaakst op de publieksbanken. We zouden dus meer moeten schrijven in plaats van maandelijks naar die gemeenteraad te trekken. Er zit ook geen pers. De burgemeester kan zich dus permitteren om te zeggen dat de oppositie niet goed werkt in de gemeenteraad. Dan gaan mijn tenen krullen want dat is onwaar'.

- Welke ideeën hadden jullie bij de plannen voor dat gemeenteplein?

'Mijn voorstel was om van de kerk een rond punt te maken. Zo zou een open ruimte voor de handelszaken ontstaan. De bocht over het plein wordt nu behouden al zal die niet zo bochtig meer zijn want de weg wordt kaarsrecht van de Sportecho naar de Speakerscorner getrokken ter hoogte van het huidige bushok. Auto's gaan dus sneller over het plein rijden en bovendien zal de rijweg niet meer zo te onderscheiden vallen want het plein wordt één plateau. Auto's en vrachtwagens gaan daar dus plots verschijnen waar je aan het wandelen bent. Die weg gaat ook het plein middendoor snijden zodat de kermis en markt links en rechts gaan opgesteld worden en je telkens moet oversteken. Of je moet dan op die dagen het plein met hekken afsluiten wat ook niet de bedoeling was. Toen ik mijn plan op tafel legde, werd het meteen van tafel geveegd omdat er geen rekening was gehouden met de doorgang van brandweerwagens. Als de wandelzone tussen parking en de winkelgevels breed genoeg maakt, kan de brandweer gemakkelijk door. Voorts vind ik de inplanting van de nieuwe bushokjes ongelukkig. Het ene komt voor de deur van dagbladhandel Domino voor als je richting Brussel moet, het andere komt voor ING. Niet tegenover elkaar dus en op beide locaties ongelukkig geplaatst. In mijn plan kwamen ze samen ter hoogte van de Fortis'.

- Hoe hebben jullie het nieuwe gemeenschapscentrum verteerd?

'Verteerd? Het staat er en het is mooi en iedereen is blij. Ook hier werden onze aandachtspunten genegeerd. Wij opteerden voor dubbel glas in die serre want nu is het er kou in de winter. Eén enkele mannenurinoir op de gelijkvloerse verdieping? Oké, het zijn misschien details maar daarom niet onbelangrijke. Het heeft ook dubbel zo veel gekost als aangekondigd. We gaan het met z'n allen nog zeventig jaar afbetalen.

- Even terug naar de vorige verkiezingen... We kunnen het niet onder stoelen of banken steken: het werd een klinkende overwinning voor Open Vld.

'Voor Tim Vandenput. Niet voor Open Vld. Maar hij heeft dat inderdaad ongelooflijk goed gedaan. Klaar. Hij heeft dat dan ook bijzonder slim aangepakt, 'ne straffen stoot' dat moeten we toch wel toegeven. Los daarvan wil ik toch ook aanstippen dat we met ons zes oppositieraadsleden in de top van het aantal voorkeurstemmen zitten...'.

(Met dank aan HOLA, coffee, kitchen & bar, Hoeilaart)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio