"Een architecturale parel in het groen"

FOTO. Vulpia-residentie Tombeekheyde: Zorg Zonder Zorgen in voormalig sanatorium

Foto: Michel Van Mullem

Overijse - Zondag was het "Dag van de Zorg". Wij waren vooral benieuwd naar de stand van zaken van het voormalige sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek. Het was intussen al van begin september 2010 geleden dat we er werden uitgenodigd voor een persvoorstelling. Het puin was toen geruimd, de oude ramen verwijderd alsook het asbest en de chape. Intussen ging het project naar Vulpia terwijl de gemeente ons bij monde van toenmalig bevoegd schepen Leo Van den Wijngaert (OV2002/N-VA/CD&V) laat weten dat "Aangezien het gaat om een geklasseerd gebouw, dragen wij ( de gemeente Overijse), naast de Vlaamse Overheid en de Provincie bij in de subsidiëring van het gebouw voor 7,5 % van het restauratiedossier". Intussen wordt voor de totale oplevering gemikt op november 2016.

Op de opendeur van afgelopen weekend werden we persoonlijk verwelkomt door directeur Hans Janssoone die momenteel nog aan de slag is in het Vulpia-filiaal Prince Leopold in Overijse maar straks het voor het zeggen krijgt in Tombeekheyde. "In totaal worden er 127 kamers voorzien alsook 24 assistentiewoningen waarbij de mogelijkheid bestaat om er als koppel te resideren. Elke verdieping zal een dagzaal bevatten en een medisch lokaal waar het verplegend personeel zich kan ophouden", vertelt hij. "Nog bijzonder zijn de vier originele liften en de ondergrondse parkeergarage met vaste parkeerplaats voor de assistentiewoningen alsook bergplaats. Het is al bij al opvallend dat het hele complex enorm veel trappen bevat. En dat had alles vandoen met de hygiëne; op die manier kon je de patiënten scheiden". De assistentiewoningen zijn 120 m2 groot, bevatten een keuken, WC, berging, keuken, slaapkamer en hobbykamer. Tijdens de rondleiding kregen we enkele afgewerkte kamers te zien en die zagen er qua comfort erg keurig uit. Naast de inkom zal ook de dagzaal in ere worden hersteld. "Tijdens de vorige legislatuur was er opgenomen dat er op de gelijkvloers ondermeer  een restaurant zou komen dat, naast de residenten, ook open zou staan voor de inwoners van Overijse. De bedoeling was om zo de binding te behouden met de plaatselijke bevolking en men mee kon genieten van dit toch wel pareltje van architectuur van het eerste deel van de twintigste eeuw", vult schepen Van den Wijngaert aan. 
"Niet alleen in wooncomfort zal Tombeekheyde uitblinken, ook de ligging is magnifiek", laat Vulpia verder nog weten. "De residentie ligt in een groot groendomein dat enkel bereikbaar is via een privé-weg. Ook de ruimere omgeving is kenmerkend groen met vele weiden en druivenserres. Tombeekheyde is als een vijfsterrenhotel in een natuurpark. Tegelijkertijd is Brussel ook maar een half uur weg, het centrum van Waver met zijn gezellige wekelijkse markten uitgebreide winkelstraten nog dichter.".

Niet enkel bestendigen maar verder versterken

En waar staat Vulpia eigenlijk voor, vroegen we ons af. In 1996 startte Luc Van Moerzeke in de zorgsector met de overname van woonzorgcentrum Beukenhof in Kalmthout. "Er volgden verschillende overnames in Vlaanderen en in 2002 werden de activiteiten gebundeld onder de naam Vulpia. Het is de koepel waaronder de exploitatietak Vulpia Care en de vastgoedtak Vulpia Real Estate opereren. Deze structuur geeft Vulpia de unieke mogelijkheid om woonzorgcentra te bouwen of te renoveren op maat van onze exploitaties", luidt het.

Sinds 2007 heeft de groep ook een landelijke dekking met residenties in Wallonië en de Brusselse rand. "Ondertussen is Vulpia met meer dan 900 personeelsleden, zo’n 1500 zorgkamers en 175 assistentiewoningen één van de grootste spelers in de ouderenzorg. Met een potentieel van meer dan 2000 bijkomende woongelegenheden willen ze hun marktpositie in de komende jaren niet enkel bestendigen maar verder versterken".

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio