Kersvers voorzitter Open Vld Vrouwen komt uit Hoeilaart

Eva De Bleeker: "Ik hoop dat mijn dochter in een maatschappij zal leven waarin een vrouwenraad niet meer nodig is"

Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart / Tervuren / Overijse - Het is nationale feestdag en dat zie je meteen als je huize De Bleeker binnenstapt. In de living hangt een slinger vlaggetjes met de Belgische driekleur. Al gauw wordt onze interpretatie te niet gedaan want de versierselen dateren nog van het EK Voetbal in Frankrijk. Eva De Bleeker (°2 augustus 1974, Sint-Niklaas) is zopas voorzitter Open Vld Vrouwen geworden. En daar wilden we alles over weten.

De Bleeker studeerde Latijn-Grieks op de middelbare school, daarna handelsingenieur aan de VUB en haalde tot slot een Master Politiek Economie in de UK. Momenteel werkt ze als International Relations Officer Europese commissie aan de relaties op het vlak van energie met China en Zuid-Oost Azië en alles wat te maken heeft met energie provisies in handelsverdragen. Een flinke mond vol en dat voor een eerder bescheiden dame in de dorpspolitiek van druivengemeente Hoeilaart.

Eva De Bleeker : "Mijn partner Tanguy en ik werkten in Brussel. Daar hebben we ook allebei gestudeerd en tijdens die studies gingen we af en toe eens in het Zoniënwoud wandelen. We zochten een huis in Brussel maar gaven de voorkeur aan een woning met tuin. Uitgekeken in de Rand zijn we vrij vlug in Hoeilaart beland waar we grond kochten. Maar aangezien ik zwanger werd van een drieling konden we niet meer in het appartementje in Brussel blijven. We huurden een huis in Hoeilaart en hebben daarna dit gebouwd.

- Politieke voorbeeld?

Eva De Bleeker: "Lucienne Herman-Michielsens. Zij is de vrouw die bij de toenmalige PVV de abortuswet op de politieke agenda zette en er daarna alles voor gedaan heeft om dat gestemd te krijgen. Ik weet nog heel goed  dat de goedkeuring op het journaal op tv kwam en herinner me de voldoening. Lucienne Herman-Michielsens  barstte in tranen uit toen de goedkeuring kwam. Als je echt iets wil bereiken, dan kun je dat. Zeer zeker als je iets voor die vrouwen kunt veranderen die bij een ongewenste zwangerschap daar een einde aan konden maken. Ze had in haar carrière zo vaak gezien hoe van die engeltjesbewaarders dit gingen oplossen met alle gevolgen vandien. Het was een belangrijke stap voorwaarts voor de vrouw, vandaar dat zij mijn voorbeeld is".

Mont Ventoux

"Mijn vrije tijd vul ik met...politiek. Ik probeer een beetje aan sport te doen, vooral spinning en fitness. Telkens is mijn voornemen om meer te bewegen, te sporten, te fietsen. We beklommen reeds de Mont Ventoux. Ik heb niet echt grote hobby's. In de vakantie probeer ik te lezen, meestal geschiedkundige romans. Zo leer ik iets bij over een land, een periode. Ben nu "De kleine bedrieger" aan het lezen. Over een Marokkaans jongetje dat  ergens in de jaren zestig in een lyceum in Casablanca mag gaan studeren met een beurs. Daarbij is het mij niet steeds om het verhaal te doen maar ook over de omgeving waarin het boek geschreven werd. Voorts tuinier ik graag. Er is echter te weinig tijd waardoor ik soms 's nachts met een zaklamp mijn serre en moestuin moet water geven. Ik vind het leuk om dingen "te creëren". Koken vind ik daarom leuk. In de week is het meestal snel, snel iets in elkaar 'flansen', maar in het weekend en tijdens de vakanties probeer ik toch graag nieuwe dingen uit. Ook ons huis heb ik mee vorm gegeven".

Gelijke kansen

Eva De Bleeker: "Ik heb thuis altijd dezelfde kansen als mijn broer gekregen. Aan de universiteit zag ik dat er veel minder vrouwelijke dan mannelijke proffen waren. Toen ik in de privé werkte, merkte ik dat vrouwen voor identiek hetzelfde werk, minder verdienden dan hun mannelijke collega's. In de politiek ontdekte ik dat het zoveel moeilijker is om als vrouw verkozen te worden dan als man. Vrouwen passen nog vaak hun carrièreplannen en doelstellingen aan als ze moeder worden, soms omdat ze daar zelf met overtuiging voor kiezen, maar al te vaak omdat dit de enige oplossing blijkt of omdat hun omgeving dat van hen verwacht... Daardoor ben ik gaan inzien dat "de strijd" nog lang niet gestreden is. Dat gelijke kansen in de praktijk toch nog niet bestaan".

"Vrouwen moeten de dag van vandaag nog steeds harder knokken om er te geraken, om serieus genomen te worden. Gelukkig knokken de vrouwen harder en ze zullen dat ook blijven doen tot het er in een professioneel leven niet meer toe doet of iemand vrouw of man is. Dat zal pas kunnen als iedereen gelijke kansen krijgt.

Daarnaast denk ik dat het ook onze morele plicht is om als Westerse vrouwen (en mannen) begaan te zijn met de vrouwenrechten in andere delen van de wereld".

 

- Eens je in Hoeilaart schepen werd, kreeg je een aantal bevoegdheden toegeschoven. Genoten die meteen je voorkeur?

Eva De Bleeker: "Ik schreef alle bevoegdheden op een lijstje en zette bij elk sterretjes van 1 tot 5. Mijn wensen werden vervuld. Sport, energie en klimaat,... genoten mijn voorkeur en die heb ik ook gekregen. Ik ben dus een tevreden mens. In een kleine gemeente heb je natuurlijk veel bevoegdheden bij één schepen. Je kan niet voor alle items over het juiste profiel beschikken. Het vraagt enige aanpassing maar in het algemeen kon ik vrij gauw met alles aan de slag gaan".

- Je werd net verkozen tot voorzitter van de Open VLD Vrouwen. Was dat een verrassing of zag je het aankomen?

"Anderhalf jaar geleden werd ik secretaris van de raad. De voorzittersstoel kwam vrij omdat Lieve Wierinck haar zetel in het Europees parlement opnam en Phillipe De Backer uit het Europees parlement verdween om staatssecretaris te worden. We riepen kandidaten op om iedereen de kans te geven naar voor te treden. Meteen zochten we ook naar nieuwe kandidaten voor het bestuur in het algemeen. Daar zijn een tiental jonge vrouwen op afgekomen. Voor de functie van voorzitter was ik uiteindelijk de enige kandidaat. Ik ben dan unaniem gekozen".

Mannenwereld

- Jullie willen en ik citeer 'de vrouwelijke politieke participatie ondersteunen en versterken'. Was die dan zo verzwakt?

"Op nationaal vlak stelt zich geen enkel probleem. Daar hebben we Magie De Block en onze nationale voorzitter Gwendolyne Rutten voor en in onze partij krijgen vrouwen alle kansen. Op lokaal vlak spreken de cijfers echter voor zich. In Hoeilaart is maar 1 op 4 vrouw. En dat is jammer want zo mis je een deel van het potentieel. Ik denk dat nogal wat vrouwen heel capabel zijn om aan politiek op alle niveaus te doen. Dat blijft helaas nog steeds uit omdat vrouwen blijven denken dat het een mannenwereld is, of dat het moeilijk te combineren valt met een gezin. Als vrouw moet je je ook een beetje kunnen 'verkopen'. Naar de komende verkiezingen toe willen wij vrouwen op een verkiesbare plaats zetten, om aan campagne te doen, om gesteund te worden door de lokale afdelingen".

- Hoe gedragen de mannelijke collega's zich in het algemeen tegenover jullie?

"Onze voorzitter John Kumps (Open Vld Hoeilaart) is sterk begaan met het feit dat we vrouwen engageren in ons team. Dat is geen probleem. Het is vaak dat mannen denken dat vrouwen niet kunnen aarden in de politiek. Het duurt nog steeds veel te lang voor vrouwen op de lijsten worden gezet. Het heeft geen zin om vrouwen te smeken om op een lijst te gaan staan op twee maanden van de verkiezingen. Dat zijn dan lijsten waarop reeds alle mannen staan en waarvoor men vrouwen zoekt om de gaten te vullen .We hebben nu nog twee jaar om vrouwen sterker te betrekken bij de werking. Iets waar we trouwens al flink mee bezig zijn. We willen hen binnen de partij kennis laten maken met politiek om een juist beeld op te hangen van de realiteit. Sommigen denken dat je daar 24/24 moet mee bezig zijn. Anderen veronderstellen dat je dan geen beroep meer kan uitoefenen of dat je het gezinsleven moet opgeven. Dat is absoluut onjuist. Het is geen hobby maar veeleer een erg verrijkende activiteit".

- Een VROUWENraad... Jullie wensen gelijk te zijn, te integreren, maar cultiveren jullie met zo'n raad niet het beeld van vrouwen onder elkaar. De vrouwenclub.

"Vrouwen werken niet alleen voor vrouwen. We zijn ook sterk begaan met de rol van transgenders, homosexuelen,... dossiers die soms naast de tafel vallen omdat mannen niet met die thema's bezig zijn. Maggie De Block heeft net de borstreconstructie met eigen weefsel in het systeem van de terugbetaling gezet .Voor vrouwen met die nood was dat tot nu een enorme financiële dobber. Hetzelfde is er aan de hand met de terugbetaling van het invriezen van eicellen. Dat werd maar terugbetaald als je in een vaste relatie zat. En zo kan ik blijven doorgaan".

- Het lijkt me ook een oud zeer...

"Ik hoop dat mijn dochter, en uiteraard ook zoon, in een maatschappij zullen leven waarin een vrouwenraad niet meer nodig is. Al is er natuurlijk reeds veel veranderd. We kunnen stellen dat we er in Hoeilaart bijna zijn. Als je ziet welke vrouwen wij op de lijst hebben en ook de anderen die zich engageren dan denk ik dat we er op vooruit gaan. Kijk je echter naar onze gemeenteraad dan is het huilen met de pet op qua vrouwenbezetting".

- Daar zijn toch afspraken over gemaakt...

"Wettelijk moeten er evenveel mannen als vrouwen op je lijst staan. In Hoeilaart heb je 21 gemeenteraadsleden en dan heb je 10 vrouwen en 11 mannen of omgekeerd. Bij de eerste drie mogen er geen leden zijn van hetzelfde geslacht. Bij Open Vld hebben we geritst. Beginnen bij een man, dan vrouw, weer man en zo verder. Dat geeft je nog niet de garantie dat je voor gelijke aantallen kiest. Het blijft heel raar om vast te stellen hoeveel meer stemmen er worden uitgebracht op mannen dan op vrouwen. Je hebt vrouwen die alleen op vrouwen stemmen en mannen doen dat ook voor mannen. Er moeten echter vrij veel mensen zijn die blijkbaar toch geen vertrouwen in vrouwen in de politiek hebben. Dat willen wij doorbreken. Vrouwen zijn juist een meerwaarde in de politiek. Het ligt nogal voor de hand dat als je je hele bevolking wilt vertegenwoordigd zien dat je dan ook alle thema's op de politieke agenda zet. Het gebeurt nog teveel dat vrouwen die lijsten 'moeten' opvullen en bijvoorbeeld OCMW-posten krijgen. Niets mis met het OCMW want die dossiers zijn superbelangrijk. Maar vrouwen hoeven niet persé op de zachte thema's te worden gezet. Het hoofd van de federale politie is een vrouw en die doet dat schitterend. Op een bepaald ogenblik gaat het ook over management. Als je schepen bent van een technisch item hoef je die hele terminologie nog niet te kennen. Het gaat tenslotte in eerste instantie om het uitstippelen van een beleid".

- Internationaal zijn we al op de goede weg. Vrouwen bekleden de hoogste posten in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië,..

"En straks hopelijk ook in de VS! In ons land kenden we helaas nog nooit een vrouwelijke premier. We waren ook heel laat met de stemplicht voor vrouwen. Er is dus werk aan de winkel. Ik denk dat onze kinderen in een Europa gaan leven waarin geen niches meer bestaan".

- Zijn er issues waar vrouwen zich in vastbijten en die mannelijke collega's links laten liggen?

"Ik denk niet dat een vrouw de vluchtelingenproblematiek vlugger en beter zou aanpakken. In de totale oplossing denken vrouwen wel aan andere zaken..."

- Wat is je bucketlist? Kan je drie items opsommen die je nog wil verwezenlijken?

"Ik zou graag van mijn hobby mijn beroep willen maken. Ik werk heel graag voor de Europese commissie maar uiteindelijk zijn wij uitvoerders en ik hou wel van het echt uitstippelen van beleid. Ander verlangen... ik reis heel graag, ik wil dus zoveel mogelijk landen zien. Voor mijn job reis ik nu al vaak en met mijn gezin willen we zoveel mogelijk van de wereld zien. En wat als derde? Misschien meer uren in een dag, maar dat is utopisch zeker? Er zijn een hoop dingen die ik nog wil verwezenlijken maar of ze daarom op mijn bucketlist staan... Ik wilde persé de Mont Ventoux oprijden en dat hebben we gedaan".

You have to make things happen

"Eigenlijk heb ik geen bucketlist omdat ik mijn geluk niet wil laten bepalen door wat ik al dan niet gedaan heb. Ik denk vaak "dit pakken ze me toch niet meer af" of "dit heb ik toch maar gedaan", maar dat kan net zo goed het wandelen op de Chinese muur zijn als een hertje tegenkomen in het Zoniënwoud of op een zwoele avond op een terras zitten met mijn gezin of vrienden. Ik ben ondertussen oud genoeg om te beseffen dat als bepaalde dingen op een gegeven moment niet lukken, er weer andere gelegenheden komen. Zo had ik waarschijnlijk nooit deelgenomen aan de examens om bij de Europese Commissie te gaan werken, als ik een doctoraat in Engeland had gedaan, (wat twee jaar ervoor de bedoeling was). Wat ik nog zou willen verwezenlijken? Van politiek mijn job maken staat voorop. Een boek schrijven (over vrouw zijn... ).  Oud worden is ook een verlangen. Mijn lijfspreuk "you have to make things happen" heb ik geleerd van mijn Zuid-Afrikaanse vriendin aan de universiteit van Warwick (uit de township en nu CEO van een grote Zuid-Afrikaanse organisatie). Ik geloof daar heel sterk in: dingen gebeuren niet vanzelf. Je moet niet zitten wachten tot er iets goeds je kant uitkomt... je moet er zelf voor werken, zorgen dat de dingen gebeuren, stapje voor stapje... dat is zo voor je relaties, je eigen carrière... en voor gendergelijkheid".

 

- Welke zijn de echte hete hangijzers die jullie met Open Vld willen aanpakken?

"Op gemeentelijk vlak is het relatief gemakkelijk om de dingen samen met de coalitiepartner aan te pakken want je kan autonoom beslissen. Wij willen van Hoeilaart een modern dorp  maken. Een dorp waarin we de problemen als klimaat, vergrijzing, werk, gezin, ... onder ogen nemen. Zulke dossiers blijven in onze handen. Die kunnen we dus concreet aanpakken. Op federaal vlak konden we toch ook al een en ander verwezenlijken; de flexyjobs, het creëren van andersoortige jobs,.. We hebben ook ideeën over nieuwe vormen van ondernemen zoals diensten die je zelf kan aanbieden. Als je in Hoeilaart niets onderneemt, blijven we in het stenen tijdperk leven".

- En wat willen jullie voor vrouwen aanpakken?

"Het verhaal van de pensioensplit. Nog steeds -en let wel dat is ook prima- kiezen vrouwen om een deel van hun loopbaan deeltijds te werken. Wie werkt het meest deeltijds? Diegene die het minst verdient. Meestal de vrouw dus. Dat is ook nog zo'n item dat we moeten aanpakken: die loonkloof zo vlug mogelijk verkleinen. Als je deeltijds gaat werken, merk je dat je veel minder gaat bijdragen voor het pensioen. Dat is allemaal goed als je samen blijft. In heel veel gevallen blijven de mensen niet meer heel hun leven samen. Dat is niet meer de norm. Onze samenleving gaat uit van het klassieke patroon man-vrouw. Man gezinshoofd, vrouw aan de haard of een stukje thuis. Ze blijven vooral samen voor de rest van hun leven. In het andere geval heeft die vrouw veel minder pensioen opgebouwd, hij bracht veel binnen omdat hij steeds voltijds werkte. Dan gaan ze uit elkaar en op het einde van haar leven krijgt die vrouw een veel kleiner pensioen dan wanneer ze heel haar leven voltijds had gewerkt. Annemie Turtelboom is tien jaar geleden begonnen met het verhaal van de pensioensplit. Het staat nu in het regeerakkoord maar moet nog worden uitgevoerd. Want uiteindelijk klopt het niet want je kiest aanvankelijk als gezin ervoor dat een van de twee halftijds gaat werken. Je hebt dan systemen waarbij de eerste of tweede peiler van je pensioen toch bijdraagt. En dat gaat dan uiteindelijk om gelijke kansen. Sociale, economische en politieke kansen en rechten. Soms denkt men daar gewoon niet aan omdat het systeem nog vastgeroest zit in oude structuren.

Met kinderopvang doen we net hetzelfde in deze regering. We zijn dat aan het hervormen. Het is de bedoeling dat een kind een kind is. Niet het tweede of het derde kind of het kind uit een samengesteld gezin,... het kindergeld komt aan het kind toe. En als je gaat samenwonen met iemand die al twee kinderen heeft, dan moeten die betrokken kinderen niet het vierde of vijfde worden, maar gewoon een kind zijn. Ga je uit elkaar dan kan dat kind niet weer van vier naar drie gaan. Dat zijn allemaal dingen die stilaan meer aandacht krijgen  en die onze maatschappij gaan verbeteren. En daarom ga je in de politiek. Omdat je er mee voor kunt zorgen dat we er met z'n allen op vooruit gaan".

Zakkenvullers

- Jan met de pet vindt de politiek nog steeds een pot nat. Hoe draag jij bij tot een betere beeldvorming?

"Als je Facebook volgt of lezersreacties in kranten leest, vind ik dat de mensen toch politiek actief zijn. Ze beseffen het vaak zelf niet. Ik heb vriendinnen die reageren met uitspraken als "Ach, die politiek, dat interesseert me niet of ik ben daar helemaal niet mee begaan... Als je dan leest wat ze op Facebook of Twitter posten...".

- Er is vooral iets loos met de definitie, de omschrijving,...

"Voor een deel van de bevolking blijven we zogenaamde zakkenvullers, alleen aan onszelf denken. Misschien ben ik naïef, maar hier in Hoeilaart hoor je zulks niet vaak. Die vinden dat de politici mensen zijn met een engagement: van Hoeilaart een betere gemeente maken. En elkeen zal dan wel zijn visie hebben over 'beter'. Velen weten niet hoeveel van je tijd de politiek vergt. Zelfs al ben je maar gemeenteraadslid".

- Raak je dan niet gefrustreerd om te zien hoe leden van andere partijen maar ook die van Open Vld in allerlei onverkwikkelijke nationale zaakjes verwikkeld zitten?

"Ja, dat geeft een enorme dreun. Je moet elke dag in de spiegel durven kijken. Ook binnen mijn job in de Europese Commissie. Trouwens die mannen weten heel goed wat ze beter niet doen. Misschien zal geld een rol spelen, al begrijp ik het niet".

- Nogal wat dossiers blijven ergens hangen. Er wordt vaak veel tijd verloren. Rijst dan de vraag of dat aan het aantal ministers, commissies, werkgroepen, vergaderingen, referenda, enquêtes, ... ligt?

"Jazeker... al denk ik dat elk middel om de mensen dichter bij de politiek te brengen te rechtvaardigen is. Wat die regeringen betreft, ben ik het volkomen eens met Tim Vandenput en zijn Plan BE dat hij voorstelt. Het is te ridicuul dat we voor energie een Vlaamse, Waalse en Brusselse minister hebben".

- Dat kost alleen maar energie...

"En buiten deze ministers heb je nog organen nodig tussen de verschillende gewesten. Voor cultuur en onderwijs kan ik er bijvoorbeeld perfect inkomen dat het gewestelijke materies zijn. Als Open Vld willen we die overheid afslanken".

- Hoe is het om als vrouw in de politiek te staan tussen het haantjesgedrag van velen?

"Ik denk niet zozeer dat het om haantjesgedrag gaat ook al komt het vaak zo over. Als je naar De Zevende Dag kijkt, vraag je je soms af of sommige harde opwerpingen nodig zijn. Als je in bepaalde zaken sterk gelooft dan ga je daar echter voor. Als onze voorzitter Gwendoline Rutten op krachtige wijze aan het debatteren slaat, is dat omdat ze een bepaalde visie heeft. Ook lijkt het dat al die mensen elkaar achteraf niet meer willen zien, maar dat is niet zo. En als vrouw is dat niet anders dan als man. Als je als vrouw in een werkgroep zetelt, vindt men het interessant om ook jouw visie terzake te kennen".

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio