FOTO. Kristoffel Steinerschool in Tervuren opent nieuw schoolgebouw

Foto: Michel Van Mullem

Tervuren - Zaterdagnamiddag was het feest aan de Oude Leuvensebaan. Daar werd een voormalige dokterswoning verbouwd tot een fraai en gezellig schooltje waar het goed toeven is. Burgemeester Jan Spooren (N-VA) kwam het maar al te graag plechtig openen. 'Diversiteit staat hoog in ons vaandel en met dit fraaie initiatief wordt dat nog maar eens in de verf gezet', zei hij daarbij.

De Kristoffel Steinerschool in Tervuren bestaat al meer dan 20 jaar en heeft sinds zaterdag een eigen en gloednieuw schoolgebouw. De Steinerschool viert ook dat het dit schooljaar gestart is met een eerste leerjaar. De school heeft sinds september 2016 naast een kleuterschool ook een lagere school.

'Een van de bijzondere aspecten van een Steinerschool zijn de spreuken', sprak directrice Annelies Sarens. 'Spreuken worden gezegd bij het begin en aan het einde van elke dag in de klassen, bij de start van een maaltijd, bij begin en einde van een vergadering, bij een feestelijke of gedenkwaardige gelegenheid zoals bij de inwijding van het schoolgebouw welke we vandaag vieren. "Iedere dag bezin je voor je begint en je geeft nooit op"... In wezen iedere dag hetzelfde, ook al beleef je dat alle dagen anders. Dit weerspiegelt mooi de lange reis die onze school heeft afgelegd om tot dit moment te komen'.

Huiskamer

De Steinerschool bestaat al meer dan twintig jaar. Het begon allemaal in een huiskamer in Overijse. Later verhuisde de school naar een pand in Tervuren dat jarenlang werd gehuurd. Annelies Sarens: 'Terwijl onze wortels dus al diep geschoten waren, was onze fundering nog niet solide. Met de aankoop en renovatie van dit gebouw wordt ons huis een thuis. Een solide, veilige en warme basis voor ontplooiing en groei. Ons doel is bereikt'.

'Soms wordt een beetje lacherig gekeken naar Steinerscholen en de pedagogie', ging de directrice verder. 'Alternatief, en niet modern heb ik wel eens te horen gekregen. Laat me dit met jullie delen... Onlangs las ik in een rapport van de World Economic Forum over vaardigheden van de toekomst. Vaardigheden die nodig zijn in het tijdperk 2020 en daar voorbij, in wat men de vierde industriële revolutie noemt. Creativiteit staat in de top 3 van noodzakelijke vaardigheden bij werknemers in de toekomst. Creativiteit is nou net 1 van de basisvaardigheden die kinderen in de Steinerpedagogie ontwikkelen. Het doet mij dan ook goed om te zien dat het pedagogisch gedachtengoed waar wij ons op baseren zo nauw aansluit bij de behoefte van de maatschappij, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Wij zijn een toekomst bestendige school'. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio