Hoe streetartist Dzia aan de slag kon in Groenendaal?

FOTO. Elke dag oog in oog met fantastische vos in de tuin

Steven Janssens, trotse eigenaar van een echte Dzia in zijn tuin Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart - Fantastische streetart van Dzia siert al enkele maanden de wat troosteloze tunnels bij station Groenendaal. En tot op vandaag vergaapt menig pendelaar en zelfs een verloren gelopen toerist met fototoestel zich aan de meesterlijke creaturen. Het verhaal achter deze bijzondere opsmuk? De oorsprong vonden we in de Hoeilaartse wijk Krekelheide in de tuin van Aline Driesens en Steven Janssens terug.

Daar lieten de uitbreidingswerken voor het Gewestelijk ExpressNet hun 'sporen' na: een zielloze betonnen wand. Daar zou Steven als streetart fanaat wel een oplossing voor verzinnen. Na wat speurwerk viel zijn oog op Dzia aan wie hij vroeg om een van zijn creaties op de muur aan te brengen. Die zag dat wel zitten en de toelatingsprocedure bij Infrabel werd ingezet. Het grafisch project kreeg groen licht en Dzia kon aan de slag. 'We wonen hier vlakbij het Zoniënwoud', vertelt Steven. 'Toen ik op een ochtend de vuilniszakken buiten zette, kwam hier een vos aangelopen. Het was de allereerste keer dat ik een vos van zo dichtbij zag. Een formidabel dier. Ik was er meteen ondersteboven van. Meteen wist ik wat ik op mijn tuinmuur wou: een vos. Die zou Dzia als geen ander uit zijn spuitbussen toveren. Het werd een meesterwerk en ik vroeg me af of deze kunstenaar niet wat meer in het Hoeilaartse straatbeeld mocht uitpakken. Op voorstel van buurvrouw Sylvia Brinkhof nodigde ik schepen Joris Pijpen (Open Vld) uit en die was meteen gewonnen voor het idee'.

Monumentaal

De grauwe omgeving van het Station Groenendaal kon best wat kleur gebruiken. De vos van Steven werd door Dzia in een lange namiddag geklaard. De bonte stoet aan monumentale dierenportretten in Groenendaal vroeg vier dagen spuitwerk. Of hoe graffiti en het thema 'vos', met vaak een negatieve connotatie, plots kunnen ontluiken tot een schitterende verfraaiing van de woon- en leefomgeving en een beetje meer maatschappelijk aanvaard worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio