Nieuw licht op de geschiedenis van Egypte

Hoeilaartse documentairemaker op zoek naar oorsprong Exodus

Documentairemaker Olivier Vandersleyen Foto: IF

Hoeilaart - Olivier Vandersleyen is sinds jaar en dag een fervent en professionele documentairemaker. Menigeen zal zich zijn bijzondere kijk op het serreleven in de Druivenstreek herinneren. In zijn nieuwste uur durende film speelt vader Claude, een Belgisch Egyptoloog, een hoofdrol.

Immers, vijftig jaar geleden heeft Claude Vandersleyen een stele vertaald.  Zoon Olivier: 'De stele werd net na de tweede oorlog in Karnak (Louxor, in Egypte) gevonden.  Op vraag van farao Ahmose vertelt zij over een verschrikkelijke storm en lijkt wel het verhaal van de plagen van Egypte uit het boek Exodus.In 2014, bevestigen twee onderzoekers van de universiteit van Chicago de link tussen de 'Stormstele' en de verschrikkelijke uitbarsting van Thera, de vulkaan die, 3500 jaar geleden, de helft van het eiland Santorini opgeblazen heeft en over de hele wereld ongelofelijke klimaatsveranderingen met zich meebracht, zij het vooral in het zuidoosten van de Middellandse Zee. Men vroeg zich af of het cataclysme de uittocht van heel een volk veroorzaakte. Door de uitbarsting precies te dateren zou men wellicht de Exodus kunnen dateren'.

De grootste wereldspecialisten hieromtrent (klimatologie, geologie, vulkanologie, dendrochronologie, egyptologie, archeologie en theologie) werden  geïnterviewd. Vandersleyen: 'Door de uitzonderlijke getuigenissen, de recentste ontdekkingen en wetenschappelijke bevindingen gaat onze blik op één van de meest markante boeken van de Bijbel veranderen'.

Voor al wie deze materie boeit is er goed nieuws. De documentaire 'De Stormstele, Exodus en de Plagen van Egypte herbekeken' van Olivier Vandersleyen wordt nu zaterdag 13 januari om 20 uur vertoond in zaal Baobab van Hotel Dolce, Brusselsesteenweg 13 in Terhulpen. Er is ondertiteling in het Frans en Nederlands. De toegang is gratis maar omdat het aantal zitjes beperkt is wordt reservatie aanbevolen via info@widescreen.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio