Landelijke Gilde van Eizer brengt boeiende ode aan perzikteelt

Foto: Michel Van Mullem

Overijse - ‘Eizer Pezzedorp’ . Met deze benaming staat het landelijke Eizer dezer dagen te pronken. Zondag werd er een bijhorend beeld onthuld alsook het startschot gegeven van een flink gedocumenteerde expositie omtrent die iets minder bekende teelt in de Druivenstreek. En het was een andere Felix, namelijk Charlier - bekender onder de naam Feike Wit-, die in 1895 aan het experimenteren ging met andere soorten fruit (dan de druif) onder glas.

Tot en met zaterdag ademt De Fraat perziken uit. Meer nog, op de tentoonstelling wordt het fruitaroma letterlijk verspreid. Het maakt dat je compleet in het thema wordt opgezogen. ‘Mogelijk vond de perzikteelt inspiratie bij Felix Sohie, die in Hoeilaart in 1865 druiven in serres ging telen’, leren we van de inleidende panelen van de tentoonstelling. Felix Charlier ofte Feike Wit merkte dat de perzikboom het best floreerde onder glas. Daardoor raakten andere teelten op de achtergrond. Jan Felix en zijn tweelingzus Marie-Victorine werden medio augustus 1859 geboren in Het Lindaal als kinderen van Jan-Baptist en Joanna Vancoudenberg. Vader was hovenier, moeder huishoudster. De mosterd voor zoon Felix was dus snel gevonden in het beroep van vader. Moeder Joanna ‘diende’ bij graaf Marnix de Sint-Alegonde in Brussel. Die merkte dat de jonge Felix wel iets in zijn mars had. Op zijn kosten liet hij de knaap maar al te graag studeren, iets dat zeer uitzonderlijk was in die tijd. En alzo trok Felix in 1878  naar de tuinbouwschool van Vilvoorde. Veel later zou de jongeman een huisje verwerven aan Den Deksenhoek waar hij al gauw een winstgevend serrebedrijf oprichtte. Vooral  perziken, of ‘pezzes’ zoals ze in Eizer werden geheten, werden er geteelt. ‘Algauw volgden heel wat dorpsgenoten het voorbeeld van Feike’, leert de tentoonstelling. ‘Hoewel er ook in de omliggende dorpen perziktelers waren, lag het zwaartepunt toch duidelijk in Eizer, dat in de eerste helft van de 2e eeuw een echt pezzedorp was. De lucratieve teelt leverde ook werk op voor heel wat andere Eizernaren, want er moesten serres ‘gerecht en gedekt’ worden, gebinten gemaakt, glas aangevoerd, mest en steenkool geleverd, verpakkingsmateriaal vervaardigd’. Zo’n beetje hetzelfde verhaal als dat van Glazen Dorp Hoeilaart.

Welstand

Perziken waren te krijg van april tot november en erg gegeerd, zelfs tot in het buitenland. Zo zorgde de vrucht voor een aanzienlijke welstand in het dorp.

De tentoonstelling die je elke dag van13 tot 18 uur kan bezoeken, donderdag tot 21 uur en zaterdag vanaf 11 uur is gratis toegankelijk en biedt een erg bevattelijke en overzichtelijke uitleg over de perzikenteelt in Eizer en wat dat voor de Eizernaren betekende. Er wordt ook stil gestaan bij de bijenkweek die in de marge van de fruitteelt dan ook welig tierde. In een televisiehoekje vallen documentaire beelden te zien waaronder een gezellig onderonsje van telers van weleer. Allen nu flinke senioren als nog kwieke getuigen van een nog niet zo ver verleden wanneer het goed toeven was in het dorp.

Hoeveel serres Eizer telde is vandaag nog moeilijk in te schatten. ‘De opbrengst van een serre in de Druivenstreek werd forfaitair belast’, klonk het. ‘Omdat er in verhouding weinig perzikserres waren, schatte de belastingsdienst de opbrengst van de perzikserres gelijk aan die van de druivenserres, dit tot ergernis van sommige druiventelers. Het is daarom moeilijk om vandaag het totale aantal perzikserres nog te weten te komen’. In de zestiger jaren telde de Druivenstreek meer dan 34.000 serres. Sommige serristen van weleer denken dat daarvan zo’n 300 à 400 perzikserres waren.  De samenstellers van de tentoonstelling schatten het aantal hoger en hebben het eerder over 600 exemplaren, afgaand op hun onderzoek. ‘Eizer Pezzendorp’ is een bezoek overwaard. Zeer zeker als Eizernaar, al kan het iedereen met een hart voor oude ambachten en enige nostalgie erg bekoren. Jammer dat er geen bijhorende catalogus bij de tentoonstelling beschikbaar was. En omdat alle tekst en uitleg nu reeds zo fraai werd opgemaakt voor de expositie moet dat eigenlijk wel een koud kunstje zijn.Maar wat niet is, kan komen. Los daarvan een ferme pluim voor de initiatiefnemende gilde en de mensen van de dienst Mens en Samenleving in Overijse centrum. Erg puik en onmiskenbaar zinvol werk.

Op de tentoonstelling werd zondag overigens een beeld van beeldhouwer Tom Frantzen onthuld. Het toont een perzik plukkende serrist die de rijpe vruchten aan diens zoontje (?) ter bewaring doorgeeft. Een erg realistisch en intiem tafereel dat straks een vaste stek krijgt aan de Kruisboomkapel. 'De benaming van de kapel verwijst naar een kruisboom wat staat voor een slagboom of bareel', leerden we nog in de marge van de expositie.

'Eizer Pezzedorp' nog tot en met nu zaterdag in De Fraat in Eizer.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio