Lier vroeger en nu: het kasteeltje van Bergmann

Lier - Vroeger is voorbij. Een verwaarloosde vijver is alles wat nog rest op de plaats van het wit kasteeltje.

De Abdij van Nazareth, met kerk, sacristie, kloosterhuis, brouwerij, bakkerij, stallingen en hoven, werd verkocht in 1797 aan de Parijzenaar citoyen Le Coutteux de Canteleu, grootofficier van het Erelegioen.

Hij liet het hele complex in de loop van de volgende jaren slopen. Het poortgebouw en de schuur bleven ongedeerd. Na bijna zes eeuwen (1220) verdween de Abdij van Nazareth. Het gedeeltelijk gesloopt klooster lag er bouwvallig bij en werd verwijderd in begin van de 19de eeuw.

Een poort met hangslot en niets er achter maakt nieuwsgierig en zet me aan tot opzoekwerk. Al wat er nu nog van het Witte kasteeltje rest is de vijver, weliswaar zwaar verwaarloosd.

Het Witte kasteeltje werd gebouwd in de 19de eeuw op de noordwestelijke hoek van het domein, aan de oever van de Nete op een gedeelte van de fundering van het voormalige klooster. Achter dit lusthof werd over de grondvesten van de abdij een romantische tuin aangelegd. De witbepleisterde woning werd toen 'Wit kasteeltje' genoemd.

Het kwam in bezit van notaris Van Acker, de schoonvader van de schrijver en tevens advocaat Anton Bergmann. Hij zou hier later zelf verblijven en zijn werk ‘Ernest Staas’ schrijven.


In 1885 komt er door een bijdrage van de notaris en de stad een overeenkomst met de staat om de passerelle naast de spoorweg te verbreden, zodat de notaris met zijn rijtuigen beter zou doorkunnen.


Wat gebeurde er met het Wit Kasteeltje?In ‘Het oorlogsdagboek 1914-1915' van Virginie Loveling kan je er meer over lezen. Het Wit kasteeltje of Hof van Nazareth, de zomerverblijfplaats van senator Ernest Bergmann en zijn broer Tony Bergmann, schrijver, is bij het begin van de 1ste wereldoorlog in brand gestoken.

Tot aan de eerste verdieping stonden de muren nog overeind en de toren ook. Door de ramen zag men hoe groot de vernieling binnen was. Gruis en mortelwerk lagen opgestapeld met daartussen stukjes porselein en spiegelscherven.

De laatste resten van het kasteeltje zijn weggehaald bij het verbreden en verhogen van de dijken. Het prachtig stukje natuur is volledig verwilderd en nog altijd verboden terrein. Een stukje geschiedenis waar we niets meer van kunnen horen of zien. Heel erg spijtig.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio